Winkels & Openingstijden
Klantenservice

Maatadvies Bepaal jouw colbert- of pakmaat

Leo, Content creator herenmode

Op gebied van mode maak je met een perfect zittend pak als man pas echt indruk. Lees hier hoe je je colbert- of pakmaat bepaalt.

De ideale maat

Een pak zit goed als het makkelijk dicht gaat en de colbert op de rug glad is zonder plooien. Als er een vuist tussen je borst en jasje past, heb je genoeg ruimte. Idealiter komen de mouwen boven je pols uit. De broek wil je liever aangesloten hebben, maar los genoeg zodat je gemakkelijk je handen in je zakken kunt steken.

De maataanduiding bij de meeste pakken is gebaseerd op de standaard confectiematen. Ieder merk hanteert eigen maattabellen die aangeven welke maat bij jouw afmetingen hoort. Voor pakken heb je de afmetingen nodig van jouw schouderbreedte, ruglengte, borstomvang, taillemaat en heupbreedte.

Schouderbreedte en ruglengte

Je schouderbreedte bepaal je door op de bovenkant van de rug of borst de afstand van schouderpunt tot schouderpunt te meten. De ideale lengte van de achterkant van je colbert is de lengte tussen je bovenste rugwervel (waar de kraag van de colbert komt) en de onderkant van je billen.

schouderbreedte maten meten heren advies
ruglengte maten meten heren advies

Borstomvang en hoge taille

Bepaal je borstomvang door de omtrek van je lichaam te meten op het breedste deel van de borst. Dit is de plek vlak onder je oksels. De omvang van de hoge taille is de omtrek van het lichaam op het smalste deel van je buik, net boven de navel. Let op: meet wanneer je uitademt en ontspannen bent.

borstomvang pakmaat meten heren advies
taille pakmaat meten heren advies

Broekmaat van het pak

Voor de pantalon is het vooral belangrijk je binnenbeenlengte te weten. Dit is de afstand vanaf je lies tot net onder je enkel.

Als je het gedetailleerder wilt berekenen, kun je ook je heupbreedte en taille meten. Je taillewijdte is de omtrek van je lichaam op de plek waar de riem om je lichaam hoort te vallen, onderaan je rug en net boven de billen. De heupbreedte bepaal je door de omtrek van je lichaam op de breedste plek van je heupen (tussen je lies en taille) te meten.

pantalon maten meten heren advies
broek kostuum maten meten advies

Herenmaten Meer maatadvies

Ontdek ook hoe je jouw juiste broek-, jeans- en overhemdmaat bepaalt Lees meer