Winkels & Openingstijden
Klantenservice

Advies De beste koffer voor elke reis

Ingrid, Content creator lifestyle

Een goede koffer is essentieel wanneer je op reis gaat. Welk formaat en materiaal zijn het meest geschikt? En welke accessoires maken het inpakken nog makkelijker? Vergelijk de verschillende soorten en kies de beste koffer voor jouw reis.

Handbagage koffers

Een handbagagekoffer is ideaal voor een zakelijke reis of stedentrip. Elke luchtvaartmaatschappij hanteert eigen regels voor de handbagage, maar over het algemeen mag de koffer niet groter zijn dan 56 cm hoog, 46 cm breed en 25 cm diep. Dat is inclusief de wielen, handvatten en zijvakken. De grootste handbagagekoffers worden ook wel medium koffers genoemd. Deze zijn geschikt voor een lang weekend of een weekje vakantie. Het maximaal toegestane gewicht van de koffer is ook afhankelijk van de vliegmaatschappij, dus het is belangrijk om dit van te voren te checken.

Grote koffers

Koffers met een standaardformaat zijn tussen 57 en 74 cm hoog en zijn vooral geschikt voor een vakantie van twee weken. De allergrootste koffers zitten boven de 75 cm en zijn handig voor langere reizen of grote gezinnen. Naast het formaat van de koffer kun je ook het aantal wieltjes kiezen. Zo heeft een spinner vier wieltjes, waardoor je deze gemakkelijk voor je uit kunt duwen. Een trolley heeft daarentegen slechts twee wieltjes en is daarom geschikt om te trekken.

Materiaal

Voor koffers worden veel verschillende materialen gebruikt. Het goedkoopste materiaal voor een harde koffer is polypropeen. Dit is een stevige kunststof met als belangrijkste eigenschap dat het heel licht is. Een andere soort is ABS. Dit materiaal is licht, maar hard en kan eventueel breken als de koffer te vol zit. Harde koffers kunnen ook van aluminium worden gemaakt. Dit zachte materiaal met een zilverwit uiterlijk geeft de koffer een strakke glans. Wel is dit materiaal minder vormvast en krasbestendig.

Zachte koffers worden gemaakt van bijvoorbeeld polyamide, ook wel nylon genoemd. Het is licht in gewicht, veerkrachtig en vormvast. Een sterkere variant hiervan heet balistic nylon en wordt door bijvoorbeeld het merk Tumi gebruikt. Voor reistassen wordt vaak tarpoline (vrachtwagendoek) gebruikt. Dit is sterk, flexibel en waterafstotend. Vaak is de basis hiervan polyester of canvas dat wordt behandeld met een speciale coating. Polyester kan ook zonder coating gebruikt worden. Koffers van enkel polyester zijn vorm- en kleurvast.

Sommige koffermerken hebben hun eigen materiaal ontwikkeld. Zo gebruikt Samsonite exclusief ‘Curve’. Dit is een soort laminaat waarbij verschillende lagen kunststof over elkaar worden gedrukt. Het is stevig en krasbestendig.

Inpaktips

Aan een vliegreis zit vaak een maximum aantal kilo’s verbonden. Ook is de ruimte van een koffer vaak beperkt. Daarom zijn er een aantal handige producten die kunnen helpen bij het inpakken van de koffer.

  • SUITSUIT heeft bijvoorbeeld de packing cubes in haar collectie. Deze handige tasjes passen precies in een SUITSUIT koffer en zorgen daarmee voor een overzichtelijke inhoud en veel ruimte.

  • Bij Samsonite vind je compressiezakken waarin kleding kan worden opgerold zonder lucht. Hierdoor wordt de ruimte in de bagage verhoogd.

  • Veel andere merken bieden handige reisaccessoires aan zoals mini flesjes en speciale reisetuis.

Ontdek nu ook onze top 10 reis essentials voor de perfecte voorbereiding van jouw reis.

Alle koffers

Heb je genoeg kofferkennis opgedaan en ben je klaar om jouw eigen exemplaar uit te zoeken? Bekijk dan nu ons ruime assortiment koffers. Bekijk het aanbod