Mondkapjes
Mode
22
MEI '20

Alles over het mondkapje

Iedereen krijgt er langzamerhand mee te maken: mondkapjes. Maar hoe weet je of een mondkapje beschermend werkt en hoe onderhoud je ze? Stijl en veiligheid gaan hand in hand bij de Bijenkorf en daarom zetten we alles wat je moet weten over mondkapjes voor je op een rij.

Hoe draag je een mondkapje?

In sommige situaties kan het moeilijk zijn om anderhalve meter afstand te houden, denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe je een niet-medisch mondkapje op de juiste manier draagt.

  • Was voor en na het afzetten van het mondkapje je handen
  • Pak tijdens het op- en afzetten van het mondkapje alleen het elastiek vast en bevestig dit achter de oren
  • Zorg ervoor dat je kin, neus en mond goed bedekt zijn en dat het kapje goed aansluit op het gezicht. Door een kleine opening kan de beschermende werking al afnemen.
  • Raak het mondkapje niet aan zolang je hem draagt: de buitenkant van het kapje kan besmet zijn

Mondkapje wassen en hergebruiken

Er wordt aangeraden om een mondkapje slechts één keer te gebruiken met een maximale duur van drie uur per keer. Gebruik je een niet-medisch wegwerpmasker? Dan dien je deze na gebruik weg te gooien. Een niet-medisch mondkapje van katoen of textiel kun je daarentegen gewoon wassen en hergebruiken. Het is daarbij belangrijk dat je het mondkapje op 60 graden wast op een volledig wasprogramma en alleen gebruik maakt van wasmiddel. Om het kapje zo steriel mogelijk te houden voor gebruik, kun je hem het beste bewaren in een schoon afgesloten bakje of zakje.

Mondkapjes met een beschermende werking

Misschien wel de belangrijkste vraag: hoe weet je of een mondkapje beschermend werkt? Een niet-medisch mondkapje draag je niet voor jezelf, maar om het besmettingsrisico op mensen in jouw buurt te verkleinen. De mate waarin een kapje bescherming biedt, hangt af van de kwaliteit van de gebruikte materialen en de mate waarin het mondkapje aansluit op het gezicht. Ben je op zoek naar een mondkapje voor dagelijks gebruik of voor in het openbaar vervoer? Dan voldoen de Sorbet Island mondkapjes van polyester en onze katoenen mondkapjes van Isko Vital.

Lees meer