Bijenkorfs Boekje Een dagje Den Haag

Geschreven door

Ingrid, in samenwerking met bartsboekje.com

Den Haag is een heerlijke stad voor een weekendtrip. En als je dacht dat een uitstapje naar het strand zo gemaakt is, think again. Het blijkt namelijk knap lastig om de Haagse binnenstad te verlaten. Sterker nog: zie de Bijenkorf in Den Haag eerst maar eens uit te komen!

Het tweede warenhuis van de Bijenkorf in Nederland (1926) was de allereerste met roltrappen, maar het iconische trappenhuis met het houtsnijwerk en de prachtige glas-in-lood raampartijen is de échte eyecatcher van het pand. Het prachtige gebouw is al een reden voor bezoek; het is niet voor niets een rijksmonument!

Haagse bakkies

Het kleine terras voor de Bijenkorf midden in Den Haag is met mooi weer perfect om mensen te kijken. Bestel meteen een Haags bakkie: er wordt een keur aan koffievarianten geschonken waar Hagenezen voor terug komen.

Mocht je willen terrashoppen in de stad, dan is café Pistache ook leuk: met je rug naar de Paleistuinen geniet je van een pinkyrose lemonade. Bij Bartine eet je in Ottolenghi-stijl: zuurdesembrood met avocado, bieslook, dille, sumac, labneh en een gepocheerd eitje bijvoorbeeld, en sinds dit voorjaar zit een paar deuren verder Plenty, een plant based zaak waar je heerlijk vegan eten en goede koffie scoort.

Snuffelstrategie

Nieuwe boeken, reisgidsen, romans en magazines haal je bij de Bijenkorf, maar wil je struinen door stoffige oude boeken, dan moet je bij Bookstor, een pijpenla vol uitpuilende boekenkasten, zijn. Dat was al zo in de jaren ‘80 en nog steeds gaat het hart van menig boekliefhebber hier sneller kloppen.

Ook echt binnenkijken wil je bij tweedehandszaak Zusjes Vintage en de ultra-schattige Bar & Zo + Little Green Shop, eigendom van gezellige Barro en zijn lief Zoë - vandaar de naam Bar & Zo. Barro doet de planten, Zoë de kleding en accessoires. Wie aan de beurt is, zet koffie.

Restaurants

Vanaf het moment dat restaurant Tommy's & Zuurveen eind 2017 de deuren achter de Paleistuin opende, regende het lovende recensies. Zie dat maar eens vol te houden… Dat lukt wonderwel: bij het down to earth Tommy’s eet je origineel en opvallend goed.

Er is geen dag die niet geschikt is voor pizza. In Den Haag is er eigenlijk maar één goed antwoord op die Italiaanse trek: Vincenzo's . Ga op zoek naar een tijmkleurige gevel en laat je naar binnen lokken door de geur van kruiden en pittige salami.

Meer tips?

We zetten al onze tips voor een onvergetelijke tijd in Den Haag op een rijtje in Bijenkorfs Boekje. Download hem hier.

Alle steden Bijenkorfs Boekje

Ontdek ook de leukste winkelstraten, restaurants en meer in onze andere steden