Bijenkorfs Boekje Een dagje Maastricht

Geschreven door

Ingrid, in samenwerking met bartsboekje.com

Wanneer de natuur begint te glooien en het Hollandse vlakke groen langzaam overgaat in heuvels weet je: je bent in Limburg! Geen provincie riekt meer naar het buitenland en geen stad voelt meer als Parijs dan Maastricht. Bijzonder mooie kronkelstraatjes, keitjes onder je voeten en on-Nederlandse allure en flair: Maastricht heeft het allemaal. Wat Maastricht óók heeft, is een hele prettige Bijenkorf. Het bijzondere pand, de jongste van de Bijenkorfkolonie, bestaat sinds 2003 en lijkt qua ligging het kloppend hart van de stad te zijn.

Restaureren en dineren

Wat je ook in Maastricht van plan bent, begin de dag goed bij de bakkers van Le Salonard. Een klassieke bakkerij met versgebakken broden en Franse kaasjes om over naar huis te schrijven. Rond een uurtje of vier beginnen de Maastrichtse terrassen te lonken. Het mooist zit je aan de kade van de Maas bij Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer. Natuurlijk kom je hier voor de speciaalbieren zoals ze die in bourgondisch Maastricht als geen ander brouwen.

Geen zin in een biertje? Wanneer de zon schijnt, lonkt de Capucijnenstraat. In dit achterafstraatje vind je de gezelligste stadstuin van Maastricht. Naast tentoonstellingen bekijken en workshops volgen is het bijzonder goed toeven onder de hoge bomen in de tuin: reserveer bij mooi weer een plekje in de weelderige tuin van het restaurant Marres Kitchen.

Voor mee terug de koffer in

Het is wellicht een verstandig idee om met een lege koffer Maastricht te bezoeken. Want naast dat er genoeg te doen, te zien en te proeven is, kan er ook aardig geshopt worden. Naast de onovertroffen beautyafdeling van de Bijenkorf, kun je een bezoek brengen aan de gezellige Boschstraat (hier loop je doorheen wanneer je Lumière Cinema opzoekt). Daar zit namelijk Wonderwoud, een klein paradijs waar je de meest exclusieve planten op de kop kunt tikken.

Van groen naar oud: voor de beste vintage vondsten van Maastricht moet je naar hartje centrum, langs de linkerflank van de Bijenkorf. Daar huist namelijk Maastrichts finest vintage winkel: We-ar vintage. Snuisterijen die een tweede leven verdienen staan hier klaar om mee naar huis te gaan, evenals prachtige vintage jassen, knappe cowboy boots en meer.

Verstopte hoekjes

De door de Maas gescheiden stadsdelen van Maastricht hebben beide hun eigen charme. De Frankenstraat, aan de oostkant van de Maas, was voorheen de kern van de allerminste wijk van de stad. Vandaag de dag is dat imago 180 graden gedraaid en is de wijk Wittevrouwenveld met de Frankenstraat als winkelstraat helemaal booming.

Ook hartje centrum vind je verborgen parels in de vorm van kleine binnentuinen die je niet zomaar voorbij wilt lopen. Hoeft ook niet: wie het netjes vraagt, mag altijd even spieken in het leven van de echte Maastrichtenaar. Drie straten die je sowieso niet mag missen zijn de Stokstraat, de Heggestraat en de Wolfstraat. En vergeet natuurlijk het Vrijthof niet!

Meer weten?

Download Bijenkorfs Boekje met al onze tips voor een onvergetelijke tijd in Maastricht.

Alle steden Bijenkorfs Boekje

Ontdek ook de leukste winkelstraten, restaurants en meer in onze andere steden