Bijenkorfs Boekje Een dagje Rotterdam

Geschreven door

Ingrid, in samenwerking met bartsboekje.com

Wereldstad Rotterdam is met recht de creatiefste van het land. De ene na de andere inspirerende hotspot steekt er de kop op. In 1930 opende de eerste Rotterdamse Bijenkorf. Architect Willem Dudok tekende voor het opzienbarende 'glazen paleis' aan de Schiedamsesingel, dat in de dagbladen werd aangeprezen als een 'stad in een stad'. Helaas beschadigden de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog het paleis zo ernstig dat er een nieuw warenhuis moest komen. Architect Marcel Breuer ontwierp dit nieuwe gebouw dat in 1957 werd geopend. Vergeet niet ook even naar het kunstwerk voor het pand te kijken: dat ding heet daadwerkelijk het ‘Ding’ en is ontworpen door kunstenaar Naum Gabo in opdracht van Breuer.

Bakkie pleur

When life gives you Rotterdam... Dan kan de dag niet beginnen zonder een uitstekend bakkie pleur, zoals ze daar zeggen. Komt dat even goed uit: het Coolsingel Café in de Bijenkorf is een van de nieuwste aanwinsten van de stad met, en dat is belangrijk, aangrenzend de patisserie-afdeling van de Bijenkorf! Het laat zich raden dat dit de allerbeste plek is om de plannen van de dag eens rustig door te gaan nemen.

Kunst kijken

Wie met de trein is gekomen moét wel even goed om zich heen hebben gekeken naar het indrukwekkende Centraal Station; een staaltje architectuur waar je U tegen zegt. Het is vrijwel onmogelijk om de driehoek niet te waarderen. Ruim is de opzet, praktisch is de indeling en het gebouw is verschoond van poespas – een beetje zoals de Rotterdammers zelf. Dat zet lekker de toon: wie goed kijkt, ziet overal kunst in Rotterdam. Het Ding voor de deur van de Bijenkorf bijvoorbeeld, maar ook het beroemde beeldhouwwerk De Verwoeste Stad van Zadkine.

Wist je dat dit kunstwerk in opdracht van de Bijenkorf is gemaakt? De winkel schonk het aan de stad Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Een kleine versie van het beeld is te vinden in de kelder van de Bijenkorf, bij het trappenhuis. Plan een moment in voor het befaamde museum de Kunsthal in het Museumpark. Een veelzijdig museum met originele, wisselende exposities van moderne meesters en hedendaagse kunst, vergeten culturen, fotografie, mode en design. Het Museumpark vormt overigens een mooie ezelsbrug naar een ander park: Het Park. In de schaduw van de Euromast vind je een van de mooiste stadsparken van het land; de perfecte plek om na te praten over alles wat je gezien hebt.

Ken je oude klassiekers

Het is niet moeilijk om Rotterdamse klassiekers te benoemen, maar als er één is die je niet over mag slaan, is het Hotel New York op de Kop van Zuid. Het gebouw was ooit de plek waarde Holland Amerika Lijn aanmeerde, de reden voor zijn iconisch status. In de kelder huist The Basement, een donker speakeasy-stijl restaurant met cocktailbar. Zorg dat je de watertaxi pakt en hier aanmeert: dan heb je mooi zicht op de Erasmusbrug en vanaf de Kop van Zuid wandel je naar het schiereiland Katendrecht.

Water aan de ene kant, het Deliplein aan de andere. Met veel té leuke restaurantjes en zet koers naar De Matroos en Het Meisje of, terug op de Kop van Zuid, naar het nieuwe, een tikkeltje duistere, maar steengoede fine dining restaurant Tres. In een verzameling loodsen opende een aantal jaar geleden de Fenix Food Factory: jonge Rotterdamse ondernemers die op z’n Berlijns, wat eigenlijk heel Rotterdams is, hun gezamenlijke markthal runnen. In verband met corona sloten de deuren van de loodsen en verkaste de Fenix Food Factory naar iets verderop op de Kop van Zuid. De belangrijkste reden om te gaan is de Marktkeuken waar gekookt wordt met producten van, juist, de markt. Er is koffie van Stielman en er is zuurdesembrood van Jordy’s Bakery. Er is bier van de Kaapse Brouwers en er zijn eigenzinnige boeken van Bosch & De Jong, en op zaterdag scoor je er een visje voor thuis.

Kijken en even niks kopen

Wie even wat anders wil, duikt het theater in. Natuurlijk kun je naar het Nieuwe Luxor, maar eigenlijk is het authentieke theater Walhalla nog veel leuker. In het intieme theater worden bijzondere producties getoond van ‘grote namen in het kleine circuit’, zoals ze het zelf het allermooist omschrijven. Of pak een filmpje en een drankje bij Kino!

Meer tips?

We zetten al onze tips voor een onvergetelijke tijd in Rotterdam op een rijtje in Bijenkorfs Boekje. Download hem hier.

Alle steden Bijenkorfs Boekje

Ontdek ook de leukste winkelstraten, restaurants en meer in onze andere steden