Bijenkorfs Boekje Een dagje Rotterdam

Geschreven door

Ingrid, in samenwerking met bartsboekje.com

Wereldstad Rotterdam is met recht de creatiefste van het land. De ene na de andere inspirerende hotspot steekt er de kop op. In 1930 opende de eerste Rotterdamse Bijenkorf. Architect Willem Dudok tekende voor het opzienbarende 'glazen paleis' aan de Schiedamsesingel, dat in de dagbladen werd aangeprezen als een 'stad in een stad'. Helaas beschadigen de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog het paleis zo ernstig dat er een nieuw warenhuis moest komen. Architect Marcel Breuer ontwierp dit nieuwe gebouw dat in 1957 werd geopend.

Bakkie pleur

When life gives you Rotterdam… Dan kan de dag niet beginnen zonder een uitstekend bakkie pleur, zoals ze daar zeggen. Komt dat even goed uit: het Coolsingel Café in de Bijenkorf is een van de nieuwste aanwinsten van de stad met, en dat is belangrijk, aangrenzend de patisserie-afdeling van de Bijenkorf! Het laat zich raden dat dit de allerbeste plek is om de plannen van de dag eens rustig door te gaan nemen.

Ken je oude klassiekers...

Het is niet moeilijk om Rotterdamse klassiekers te benoemen, maar als er één is die je niet over mag slaan, is het Hotel New York op de Kop van Zuid. Het gebouw was ooit de plek waar de Holland Amerika Lijn aanmeerde, de reden voor zijn iconisch status. In de kelder huist The Basement, een donker speakeasy-stijl restaurant met cocktailbar. Zorg dat je de watertaxi pakt en hier aanmeert: dan heb je mooi zicht op de Erasmusbrug en vanaf de Kop van Zuid wandel je naar het schiereiland Katendrecht. Water aan de ene kant, het Deliplein aan de andere. Met veel té leuke restaurantjes (zet koers naar De Matroos en Het Meisje of, terug op de Kop van Zuid, naar het nieuwe, een tikkeltje duistere, maar steengoede fine dining restaurant Tres). Ook de recent verkaste Fenix Food Factory op de Kop van Zuid mag je niet missen.

... en de nieuwe

Ineens was-ie er: Het Industriegebouw in het Hoogkwartier van Rotterdam. Oké, dat is niet waar natuurlijk; het gebouw was er al, maar ineens was het geroezemoes over het adres aan. Een van de eerste zaken die de begane grond van het complex betrok was pizza-plus-restaurant Old Scuola. De twee jonge mannen (de een bouwkundig ingenieur, de ander archeoloog) achter Old Scuola stonden voorheen op verschillende festivals met hun om je vingers bij af te likken pizza’s. Hetzelfde geldt voor de indrukwekkende Markthal in het centrum van de stad, geopend door Koning Willem Alexander en Koningin Maxima.

Blijven slapen

Wil je langer dan één dag genieten van Rotterdam en je tripje uitbreiden met een luxe overnachting? Als Privilege Member kun je een verwenarrangement voor 2 personen in één van de NH hotels boeken. Je overnacht in een Superior kamer in een vier- of vijfsterrenhotel. Ontdek hier meer over de luxe overnachtingen bij NH hotels en vergeet vooral Bijenkorfs Boekje niet te downloaden voor nog meer tips over de stad.

Alle steden Bijenkorfs Boekje

Ontdek ook de leukste winkelstraten, restaurants en meer in onze andere steden