Bijenkorfs Boekje Een dagje Utrecht

Geschreven door

Ingrid, in samenwerking met bartsboekje.com

Het midden van ons land wordt vaak vergeten wanneer we op stedentrip willen en dat is toch echt zonde: Utrecht heeft namelijk ontzettend veel te bieden! Klein Amsterdam met een heel eigen gezicht en een Bijenkorf die niet voor niets in 2018 nog een award won in de categorie Excellent Communications voor Design Retail Architecture. Al mag je voor de rest van de winkel ook naar Utrecht afreizen: die werd in 2018 nog compleet verbouwd en is tegenwoordig met een oppervlakte van maar liefst 15.000 m2 net zo groot als de geliefde Bijenkorf in Eindhoven.

Straatje keren

Utrecht is bij uitstek een stad om doorheen te slenteren: over de grachten, via de parken, langs de winkels en regelmatig een terrasje. Echter, er is een aantal straten waar het ene leuke adresje schoudert met het andere, en die zou je zomaar kunnen missen. Niet doen! Markeer sowieso de Twijnstraat, de Voorstraat en de Westerkade op je plattegrond. De eerste twee vind je midden in de stad en zijn smalle, knusse straatjes waar het ene pand nog fotogenieker is dan het andere. De Westerkade is de plek waar jong Utrecht zich verzamelt aan de waterkant. In de buurt vind je gezellige adressen als Orloff aan de Kade en het Louis Hartlooper Complex - twee ruige (buiten)verblijven.

Blokje om

Aan de rand van Utrecht vind je de wijk Rotsoord, een gebied met stadsmoestuinen aan de ene kant, en een cluster industriële panden aan de andere. In een van die panden, naast de voormalige Pastoefabriek waarin je het prachtige en fotogenieke restaurant de Zagerij vindt, zit sinds 2004 Aziatisch restaurant LE:EN. Op het menu Aziatische hapjes om te delen – een beproefd recept dat nog steeds niet verveelt. Er is kokos-koriander- chutney met naanbrood en massaman curry, er is vegetarische sushi, er is eend, rosbief en er zijn stokjes met gemarineerde biefstuk. Plus: sprinkhaan – bijzonder.

Het restaurant werd van binnen opgeleukt met graffiti en een verzameling planten. Bij mooi weer gaan de grote deuren aan de voorzijde open en loop je zo van het terras naar binnen. En omgekeerd natuurlijk. Ook aan de rand van de stad, maar dan in het westen, zit op het uiterste puntje van de wijk Oog in Al aan het Amsterdam-Rijnkanaal Strand Oog in Al, kortweg SOIA. Een stadsstrand waar heel Utrecht in het zomerseizoen rondhangt, op en rond de zitzakken en de picknicktafels rond het lage houten restaurantgebouw met dakterras dat het centrum van Strand Oog in Al vormt. Er wordt bovendien gebarbecued dat het een lieve lust is. Vlak de plek ook met minder mooi weer niet uit: dan worden er yogasessies, (kerst)markten en borrels georganiseerd.

Voor de kleintjes

Stiekem is Utrecht de leukste stad van Nederland om heen te gaan met de kids. Niet in de laatste plaats vanwege de uitgebreide om van te smullen kidscollectie van de Bijenkorf, maar het is ook de stad van het Nijntje Museum en het Spoorweg Museum. Die eerste is een kleurrijk feest waar je de kleine, als je niet oplet, nooit meer wegkrijgt.

Er is een Nijntjehuis waar gekookt, gespeeld en getuinierd kan worden, er zijn allerlei luister- en puzzelspellen in verschillende zalen, en, het állerleukste: er is een verkeersplein waar mini’s kunnen fietsen, steppen, autorijden en zelfs de trein en de spoorbomen kunnen bedienen. Daarover gesproken: wie toet-toet kan zeggen, wil naar het Spoorwegmuseum. Het zal geen verrassing zijn wat je hier aantreft, wat wel een verrassing is, is de manier waarop alles is ingericht en daarbij komt een grote hoeveelheid aan ontdekkingen voor je kleine.

Flora

Utrecht is een groene stad, letterlijk en figuurlijk: er zijn meer dan genoeg parken in de buurt en ook wie er een plantaardige levensstijl op nahoudt, zit in Utrecht goed. Bij VanPlanten in de wijk Lombok is alles vegan en de zaak is volledig ingericht met pareltjes uit de kringloop. Logisch: eigenaar Hans Messie runt vier kringloopwinkels in Utrecht. Tip: de Surinaamse curry in een roti rol is heerlijk. Een van de eerste biologische zaken, en nog steeds een van de beste, is het sympathieke Gys. Je schuift er aan voor comfort food, maar dan op zijn minste vegetarisch of glutenvrij. Ook groen is het bij Rood & Bloem. Niet op je bord maar in huis: de kleine plantenwinkel in het centrum van de stad verkoopt de gezelligste spullen voor in je tuin. Meer planten vind je overigens bij de plantenzaak die hoort bij vega(n) restaurant Le Jardin.

Meer tips?

We zetten al onze tips voor een onvergetelijke tijd in Utrecht op een rijtje in Bijenkorfs Boekje. Download hem hier.

Alle steden Bijenkorfs Boekje

Ontdek ook de leukste winkelstraten, restaurants en meer in onze andere steden