De Toekomst is Groen - Glitter
Cosmetica
16
JUN '20

De toekomst is groen: op weg naar een plasticvrije cosmetica-industrie

Langzaam maar zeker groeit het besef dat wat er in cosmetica zit niet alleen goed voor onze huid moet zijn, maar ook voor onze aarde. Veel cosmeticaproducten bevatten nog steeds microplastics die een gevaar vormen voor mens, dier en milieu. Deze piepkleine stukjes plastic (< 5 mm) komen namelijk door het doucheputje in de oceaan terecht en vervolgens via vissen en andere dieren in onze hele voedselketen, en dus uiteindelijk op ons bord.

placeholder
IngridContent creator lifestyle

Schitter met goede glitter

Waarschijnlijk komt er ooit wel een officieel verbod op microplastics, maar ondertussen wordt het probleem alleen maar groter. Daarom hebben wij besloten vanaf 1 januari 2021 geen make-up met schadelijke glitters meer te verkopen bij de Bijenkorf. Want ook de meeste glitters in oogschaduw, lipstick, poeder en nagellak bestaan uit microplastics of – nog kleinere – nanoplastics, zoals polyethyleentereftalaat (PET) of polylactide (PLA).

Gelukkig zijn er duurzamere alternatieven die net zo mooi schitteren en die wél in water afbreekbaar zijn, zoals:

  • synthetische mica, gemaakt in een laboratorium, of natuurlijke mica van verantwoorde winning;
  • bioglitter op basis van FSC gecertificeerde cellulose uit bijvoorbeeld eucalyptus, een hernieuwbare grondstof;
  • eetbare glitters op basis van agar, titaniumdioxide of ijzeroxide.

Wil je ook bewust kiezen voor goede glitter, download dan de app Beat the Microbead. Deze app is ontwikkeld door The Plastic Soup Foundation en kan cosmeticaproducten scannen op onzichtbare plastics.

Toonaangevend merk

Verzorgingsproducten met microbeads verkochten we al geruime tijd niet meer bij de Bijenkorf. Stoppen met de verkoop van plastic glitters is de volgende stap die we zetten op weg naar een plasticvrije cosmetica-industrie. Een aantal beautymerken is al aan de slag gegaan met verantwoorde glitters. YSL komt bijvoorbeeld met de Rouge Volupté Shine, een oogverblindend mooie lipstick met plantaardige glitters van cellulose uit eucalyptus.

Duurzame cosmetica

Om de beautyindustrie te veranderen moeten we zelf ook veranderen. Kies daarom vaker voor duurzamere cosmetica. Bijvoorbeeld voor dierproefvrije cosmetica. In de EU zijn dierproeven al lang verboden, maar daarbuiten niet. Alleen cosmetica die binnen de EU geproduceerd en verkocht wordt en producten met het Leaping Bunny of Cruelty-Free certificaat zijn gegarandeerd dierproefvrij. Bij de Bijenkorf vind je dierproefvrije cosmetica van o.a. Hourglass, Le Labo, Face Halo, Aesop, Paula’s Choice, Dermalogica en Molton Brown.

En kies je voor producten met het EcoCert of NaTrue keurmerk, dan weet je zeker dat je kiest voor natuurlijke cosmetica met biologische ingrediënten. Bijvoorbeeld van Dr. Hauschka, Tata Harper of Mádara.

Kies bewust

4 van 12 artikelen gezien