De Toekomst is Groen - Plastic
Mode & Lifestyle
24
AUG '20

De toekomst is groen - De plastic episode

Plastic is één van de meest vervuilende producten ter wereld, maar er is ook goed nieuws: plastic is heel veelzijdig en daarom makkelijk te recyclen. En hoe meer plastic we recyclen, hoe meer we de productie ervan reduceren. Laat je inspireren door onze initiatieven én die van onze merken op het gebied van duurzaamheid en plastic en ontdek hoe je zelf bij kunt dragen aan een betere wereld voor mens, dier en milieu. Elke stap, hoe klein ook, is er al één in de goede richting. De toekomst is groen.

placeholder
Geschreven door
IngridContent creator lifestyle

Recyclen

Van trash naar treasure. Je wist het misschien nog niet, maar bij de Bijenkorf vind je bijzondere schatten voor in je garderobe én interieur gemaakt van plastic afval. Je herkent ze aan het Groene Bij-logo, dat bijvoorbeeld staat bij producten die uit minimaal 50% gerecycled polyester bestaan. Of je komt ze tegen in de winkel, zoals de schoenentafel in de Bijenkorf Rotterdam gemaakt van oud plastic. Door deze initiatieven gebruiken we minder nieuwe grondstoffen en reduceren we de hoeveelheid plastic afval.

Ook veel van onze merken geven de voorkeur aan een duurzamer assortiment en dat doen ze op de meest verrassende manieren. Lees hier bijvoorbeeld meer over ons nieuwe assortiment duurzame woonitems.

Plastic als inspiratiebron

Plastic en hergebruik binnen de Bijenkorf

Els Lieshout Den Dekker is Visual Manager bij de Bijenkorf en werkt aan een groenere toekomst door haar team, leveranciers én consumenten te motiveren en inspireren om na te denken over gebruik en hergebruik van materialen.

“We hebben ruim zestig etalages, verspreid over zeven winkels. Voor elke etalage gebruiken we achtergronddoeken. Sinds een jaar laten we die maken van gerecyclede petflessen. Zo kijken we voor elk onderdeel van het decor in de winkels hoe het beter kan.

Ik motiveer onze Visual-teams om op ontdekkingstocht te gaan, op zoek naar duurzame materialen, of het magazijn in te duiken om te kijken of materialen hergebruikt kunnen worden. Je ziet dat visual merchandisers dat leuk vinden, het zijn creatievelingen die van een uitdaging houden.

Voor de plastic episode hebben we alle Visual-teams opgeroepen een inspirerende etalage te creëren met plastics uit onze eigen magazijnen. De etalage zal dus ook per stad anders aangekleed zijn.”

Items gemaakt van gerecycled plastic

4 van 6 artikelen gezien


Mode voor het leven

De duurzaamheidsdroom van kledinglabel Baum und Pferdgarten

Creative directors Rikke Baumgarten en Helle Hestehave leggen de lat hoog voor hun modelabel Baum und Pferdgarten. In 2024 willen ze uitsluitend collecties maken van materialen die 100% duurzaam zijn.

Rikke: “Het meest sustainable is goede kleren maken, die een leven lang meegaan en door worden gegeven van generatie op generatie. Dat is altijd onze filosofie geweest. Het is een ambitieus plan, maar we zijn er zeker van dat we het gaan halen. Je moet erachter staan, keuzes maken. Soms zie je een prachtig materiaal dat niet duurzaam is. Dan is het: kill your darlings en op zoek naar een alternatief.

Helle: “Onze nieuwste collectie The Woman Who Fell to Earth is voor 50% duurzaam. We zijn er nog niet, maar het gaat de goede kant op. Wat we ook doen is consumenten stimuleren een speciale waszak te gebruiken als ze een kledingstuk kopen dat microplastics bevat. We geven ze mee in onze boetieks.”

Rikke: “Door de klimaatverandering en de huidige situatie is alles in een stroomversnelling terechtgekomen. De mode-industrie móét sneller verduurzamen. Daar staan wij achter. We have to speed it up. We hebben niet eeuwig de tijd, klimaatverandering is een feit.”

Stijlvol en sustainable

4 van 12 artikelen gezien


Reduceren

Bij de Bijenkorf doen we er alles aan om plastic verpakkingen te weren. Plastic rietjes en roerstaafjes hebben we vervangen door duurzamere alternatieven van hout en papier. PET-flessen moesten wijken voor blik en glas en plastic kledinghoezen hebben plaatsgemaakt voor herbruikbare kledinghoezen gemaakt van gerecycled PET. Want minderen levert uiteindelijk meer op. Voor mens én milieu.

Schoonmaakrevolutie

De cleane poetsproducten van Kinfill

Ondernemer Reda Jouahri bedacht nog geen jaar geleden Kinfill; een lijn van duurzame schoonmaakmiddelen in stijlvolle glazen verpakkingen. Zijn doel: schoonmaken milieuvriendelijk maken.

“In dit tijdperk is het niet meer dan logisch om een product te ontwikkelen dat duurzaam is. Dat zou elk bedrijf als beginpunt moeten nemen. En dat kan, kijk naar Kinfill.

Het is een effectief schoonmaakmiddel, geheel biologisch afbreekbaar en er worden geen schadelijke stoffen gebruikt. Je vult de ‘forever bottle’ met een concentraat aan met een halve liter water en je schoonmaakmiddel is klaar.

Design en duurzaamheid gaan perfect samen, er hoeft helemaal niet ingeleverd te worden op stijl. Als ondernemer moet je het doen voor the greater good, je kunt echt een verschil maken. Hoe mooi is het als mensen duurzame producten gebruiken, zonder dat ze het doorhebben?

Clean met Kinfill

4 van 11 artikelen gezien


Realiseren

Plastic heeft het een slechte reputatie en dat komt deels – hand in eigen boezem – door hoe wij met plastic omgaan. Maar soms vervuilen we het milieu zonder het te beseffen, met nauwelijks afbreekbare micro- en nanoplastics: piepkleine plasticdeeltjes die onzichtbaar en in het geniep in afvoerwater terechtkomen en de oceaan in drijven.

Cosmetica is een boosdoener. Net als het wassen van synthetische kleding. Dus hebben wij een verbod ingevoerd op microbeads (te vinden in scrubs, shampoos en tandpasta) en op glitter in cosmetica (vanaf 2021). Ook proberen we consumenten bewuster te maken, bijvoorbeeld met de tips van onze Personal Shopper Ron Weil.

Ron weet raad

Wat kunnen we doen om microplastics terug te dringen?

Tip 1: Minder wassen. Het klinkt zo simpel. Hoe minder vaak we kleding wassen, hoe minder microplastics in het water terechtkomen.

“Kleding die niet op de huid gedragen wordt, hoeft niet vaak gewassen te worden. Truien of sweaters kun je bijvoorbeeld buiten uithangen of even stomen voordat ze opnieuw gedragen worden.

Tip 2: Was bewust. Draai alleen een volle wasmachine. Zo was je niet alleen minder vaak, maar er komen ook minder microplastics vrij tijdens het wassen.

“Was altijd met een vloeibaar wasmiddel in plaats van een waspoeder. Door het “scrub-effect” van poeder komen er namelijk meer vezels vrij. Daarnaast raad ik de Guppyfriend Washing Bag aan. Deze waszak filtert schadelijke stoffen voor het milieu tijdens het wassen.”

Tip 3: Koester je kleding. Ga bewust met je garderobe om, zodat je kledingstukken langer draagbaar zijn.

“Berg seizoenskleding altijd goed op. Gouden tip: leg een stukje cederhout in je kast. Daardoor blijven motten weg en komen er geen gaten in je kleding.

Duurzaamheid betekent ook je garderobe zorgvuldig opbouwen, met tijdloze, kwalitatieve stukken die jaren meegaan. En als je die met respect behandelt, kun je een garderobe met bijzondere vintage stukken voor je kinderen creëren.”

The Steamery

4 van 12 artikelen gezien


Meer over GuppyFriend

De GuppyFriend is bedacht door Langbrett, een groep van bevriende surfers en natuurliefhebbers die duurzame kleding en schoenen maakt en verkoopt. Julia Krippendorf van Langbrett legt uit.

Hoe werkt de GuppyFriend? “Zoals elke andere waszak. De GuppyFriend is vooral bedoeld voor kleding van polyester, acryl, nylon en elastaan, maar je kunt er ook spullen van katoen en wol in wassen, want de Guppyfriend vermindert het vezelverlies met gemiddeld 86%. Je kleding gaat daardoor langer mee. Stop de GuppyFriend alleen nooit in de droger, want daar kan hij absoluut niet tegen.”

Wat moet je doen met de microvezels die je opvangt? “De microvezels die achterblijven in de GuppyFriend kunnen gewoon bij het restafval. Zorg wel dat je ze in een gesloten zak of bak afvoert, zodat ze niet wegwaaien. Microvezels kunnen niet gerecycled worden, dus gooi ze niet bij het recyclebare (plastic) afval.”

Wat kunnen we nog meer om vervuiling door plastic bij het wassen te voorkomen? “Heel veel! Minder en beter kopen, om te beginnen. Maar ook korter wassen, lager centrifugeren en de droger niet gebruiken. In onze wasgids ‘Ten for the ocean’ hebben we 10 van deze simpele maatregelen op een rijtje gezet.”

Dopper Wave

Sinds 4 oktober 2020 zijn we trots onderdeel van de Dopper Wave tegen wegwerpwaterflessen. Als onderdeel van deze internationale beweging beloven we geen plastic wegwerpwaterflessen meer aan te bieden aan klanten en medewerkers. Hiermee besparen we ruim 65.000 plastic wegwerpflessen per jaar!

Help mee

4 van 12 artikelen gezien