Winkels & Openingstijden
Klantenservice

De Toekomst is Groen Redden van de bij

Onze bijzondere bij

Sinds 2014 zet de Bijenkorf zich actief in voor het behoud van de bij. Omdat we de Bijenkorf heten, maar vooral omdat bijen heel belangrijk zijn voor een gezond leefmilieu. Door het verspreiden van stuifmeel zorgen honingbijen, wilde bijen en hommels ervoor dat we kunnen genieten van groenten en fruit, maar ook van bijvoorbeeld mosterd en zonnebloemolie. Bijen zorgen feitelijk voor 1/3 van elke hap die wij eten. Zonder bijen zou ons bord er dus heel anders uitzien.

Helaas gaat het door klimaatverandering, bestrijdingsmiddelen en oprukkende verstedelijking slecht met de bij. In Nederland staat ruim de helft van de 350 bijensoorten op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Onze ambitie is hem daar in 2025 van af te hebben.

Lees hier meer over ons beleid wat betreft het redden van de bij.

Wat wij doen voor de bij

Samen met het platform The Pollinators zetten we ons in voor de bij en andere bestuivers. Dat doen we op allerlei verschillende manieren. Zo stellen we lespakketten beschikbaar aan basisscholen en ontvangt elke klant in de week van Nationale Zaaidag (22 april) een zakje biologische bloemzaadjes bij een online bestelling - zolang de voorraad strekt.

Verder hebben we een bijenvolk in Artis geadopteerd en een bijenhotel bij ons distributiecentrum in Tilburg geplaatst. Binnenkort komen er ook bijenkasten op de daken van enkele van onze winkels. En binnen ons assortiment geven we de voorkeur aan producten van materialen waar minder of geen bestrijdingsmiddelen aan te pas zijn gekomen, zoals biologisch katoen.

Wat jij kunt doen voor de bij

  • Zaai bloemen in je tuin of op je balkon met biologische bloemzaadjes.
  • Plaats een bijenhotel in je tuin, waar wilde bijen een nestje in kunnen maken.
  • Koop alleen gecertificeerd biologisch katoen, dan weet je zeker dat er geen schadelijke bestrijdingsmiddelen aan te pas zijn gekomen.
  • Geef bij-les! Download hier het lesmateriaal en het werkblad en voer samen met je (buur)kinderen leuke én leerzame opdrachten uit.

De Toekomst is Groen Onze duurzame initiatieven

Wil je weten wat de Bijenkorf nog meer doet op het gebied van duurzaamheid of wil je graag een kijkje nemen in ons duurzame assortiment?