Het product

De Bijenkorf vindt dat premium ook duurzaam moet zijn en wil bijdragen aan een duurzamer consumptiepatroon, één van de Sustainable Development Goals. Daarom willen wij producten verkopen die voldoen aan de normen van verantwoord duurzaam ondernemen. Wij willen weten waar deze producten vandaan komen en onder welke omstandigheden ze worden gemaakt. In 2025 bestaat ons productaanbod voor 100% uit duurzamere merken.

Op weg naar een duurzamer assortiment

Het Convenant Duurzame Kleding en Textiel
Wij hebben als eerste grote retailorganisatie in Nederland het IVMO Convenant voor Duurzame Kleding en Textiel ondertekend. Daarin staan afspraken over de verbetering van de internationale textielketen op het gebied van arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn en milieu.

Samenwerking met onze merken

 • In 2025 is 100% van de merken die wij inkopen en aanbieden duurzamer. Een ambitieuze doelstelling, maar ambitie is noodzakelijk in ons streven naar een duurzamere en transparantere mode-industrie. Onder een duurzamer merk verstaan wij een merk dat de risico's in kaart heeft gebracht en werkt aan concrete doelstellingen voor het verbeteren van de grootste uitdagingen in de supply chain. Een verantwoorde duurzame productie is voor ons belangrijke voorwaarde voor de samenwerking met onze leveranciers. Als retailer met minder dan 1% eigen productie is dit onze grootste uitdaging, want het blijkt in de praktijk vaak moeilijk om volledig inzicht in de keten van derden te krijgen. Daarom zijn wij continu in gesprek met onze merken over hun duurzaamheidsaanpak- en focus.
 • Ons uiteindelijke doel is het aanbieden van een duurzamer assortiment. Een duurzaam product is een breed begrip. Daarom hebben we intern targets opgesteld voor het inkopen van duurzamere alternatieven van de materialen die een negatieve impact hebben op het milieu, waarbij arbeidsomstandigheden in het geding zijn en/of waarbij dierenwelzijn issues bekend zijn. De onderstaande tabel geeft de standaarden en certificaten weer die wij erkennen als duurzamer. Elk jaar zal ons assortiment een stukje duurzamer zijn en uiteindelijk streven wij naar een zo duurzaam mogelijk assortiment. Bekijk meer over de standaarden die wij erkennen.
 • Wij zijn lid van de Sustainable Apparel Coalition (SAC), een internationale samenwerkingsverband van fabrikanten, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen in de mode-industrie. De SAC en haar leden werken aan een transparantere mode supply chain en helpen merken, retailers en fabrikanten te verduurzamen. Als toonaangevende inkooppartij spelen wij een actieve rol in het stimuleren van merken zich aan te sluiten bij de SAC en daarmee de transparantie bevorderen.

Verduurzamen van onze eigen merkcollectie
Van de producten die de Bijenkorf verkoopt is minder dan 1% eigen merk-collectie. Het grootste gedeelte van het eigen-merkassortiment van de Bijenkorf bestaat uit bed- en badtextiel. Ca. 85% hiervan kopen wij in Portugal in, de overige 15% verkrijgen wij via een Nederlands merk, dat ook ondertekenaar is van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel.

Wij hebben voor Portugal gekozen vanwege de lage risico's volgens de MVO Risico Checker. In Portugal hebben wij vier productielocaties, die allemaal beschikken over recente SEDEX auditrapporten en die hun arbeiders ten minste het wettelijk minimumloon betalen. De resultaten van de audits bespreken wij tijdens bezoeken aan de fabrieken en tussentijds indien daar aanleiding toe is.

Voor deze collectie maken wij zo veel mogelijk gebruik van duurzame materialen, zoals biologische katoen. Vanaf 2020 willen wij uitsluitend GOTS-gecertificeerd katoen aanbieden. De Global Organic Textile Standard (GOTS) is een keurmerk voor biologisch geproduceerde materialen dat eisen stelt aan bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden en het gebruik van chemicaliën. Vanaf eind 2017 is ruim 25% van onze eigen merk bed- en badtextielcollectie GOTS gecertificeerd. Bekijk meer informatie over onze leveranciers.

Supplier Ethical Data Exchange (SEDEX)
Wij zijn lid van SEDEX, een ledenorganisatie die zich richt op het verbeteren van arbeidspraktijken in logistieke ketens wereldwijd. Met meer dan 50.000 leden verdeeld over 150 landen is SEDEX een van de grootste organisaties ter wereld op dit gebied. SEDEX is actief in 35 verschillende sectoren, waaronder voedsel, landbouw en textiel.

Het door SEDEX ontwikkelde beoordelingssysteem SMETA (Sedex Member Ethical Trade Audit) onderzoekt of bedrijven door de hele keten heen op een ethische manier handelen. Leden delen hun ethische data en SMETA-rapporten op het gezamenlijke online platform, waar aangesloten inkopers en leveranciers ze kunnen inzien, met als doel gefundeerde beslissingen te maken en voortdurende verbetering in de keten te stimuleren.

Nee tegen bont, angora en microbeads
Wij verkopen geen bont en angora en werken samen met onze leveranciers om het aandeel dons op de markt te vergroten conform de Responsible Down Standard en Traceable Down Standard. Wij verkopen ook geen producten met microbeads, kleine plastic bolletjes die schadelijk zijn voor ons milieu.

Horeca en food

60% van de producten in onze restaurants is lokaal, biologisch of duurzaam geproduceerd.

Meatless Monday
In oktober 2017 introduceerden we Meatless Monday bij de Bijenkorf en serveren wij op maandag geen vlees meer in onze restaurants, inclusief onze bedrijfsrestaurants. Daardoor verminderen wij de uitstoot van CO2 met 100 ton, een hoeveelheid die gelijk staat aan 615.096 km gereden in een gemiddelde Nederlandse auto of het ter compensatie planten van bijna 2.500 bomen (berekend door Ecofys).

Veel mensen weten niet wat de impact is van veehouderij op het milieu. Met Meatless Monday reduceren wij niet alleen onze uitstoot, maar vertellen wij ook waarom. Aan onze eigen mensen, maar ook aan onze klanten.

Meatless Monday bij de Bijenkorf

Vis
De vis in onze restaurants is afkomstig van duurzame bronnen en voorzien van ten minste een van de volgende kenmerken:

 • Marine Stewardship Council (MSC) certificaat voor duurzame gevangen vis.
 • Best Aquaculture Practices (BAP) certificaat voor milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde productie.
 • Gecategoriseerd als Prima Keuze of Tweede Keuze van WNF Duurzame Viswijzer.

Koffie
In onze restaurants en cafés schenken wij Illy koffie. Illy kreeg als eerste ter wereld het predicaat Responsible Supply Chain Process vanwege de duurzaamheid van het hele productieproces en in het bijzonder de relatie die Illy onderhoudt met de eigen koffietelers.

Cacao
De chocoladeproducten van onze Meesterbanketbakker zijn gemaakt van UTZ gecertificeerde caco. Het wereldwijde UTZ-keurmerk biedt de zekerheid dat de cacao op een verantwoorde manier en onder goede omstandigheden geproduceerd is.

GrownDownTown
Samen met groendenkers en -doeners GrownDownTown kweken we zelf biologische kruiden voor ons restaurant. Door lokale producten te gebruiken hebben we minder transport nodig.

Rundvlees
In onze restaurants serveren wij Hereford rundvlees, afkomstig uit Ierland. Dit vlees is voorzien van het Beef and Lamb Quality Assurance Scheme (BLQAS) keurmerk dat de volledige productieketen van rundvlees beslaat, van dierbeheer en dierenwelzijn op de boerderij, tot voedselveiligheid, dierenwelzijn en transport en traceerbaarheid in slachthuizen, snijzalen en productiefabrieken. Het BLQAS is een aanvulling op de strenge verplichte controles door het Department of Agriculture, Food and the Marine voor de traceerbaarheid en etikettering van al het Ierse rundvlees.

Varkensvlees
Ons varkensvlees is afkomstig van het Beemsterlant's varken, een kleinschalig familiebedrijf in de Beemster met veel aandacht voor het welzijn van de dieren. Zij krijgen ruime huisvesting, een liefdevolle behandeling en alleen voer van GMP gecertificeerde leveranciers, zonder antibiotica, groeihormonen of groeibevorderaars. Lokale akkerbouwbedrijven zorgen voor granen en stro en de mest van de varkens wordt weer in de Beemster uitgereden, wat zorgt voor een lagere CO2 uitstoot. De varkens worden op humane wijze geslacht, zonder gebruik van elektrische prikkers, met zo min mogelijk stress, onrust en snelle bedwelming.

Kippenvlees
Onze kipfilet en kipdijfilet is afkomstig van de scharrelkippen van Guillet in Daumeray. Dit vlees heeft een ster van het Beter Leven Keurmerk. Dat betekent dat de kippen ten opzichte van gangbare bedrijven:

 • meer ruimte krijgen
 • meer afleidingsmateriaal hebben om mee te spelen
 • langzamer groeien en langer leven
 • natuurlijk licht hebben en een normale dag- en nachtpatroon
 • korter en beter vervoerd worden

De gezondheid van de kippen wordt regelmatig gecontroleerd en antibioticagebruik zoveel mogelijk teruggedrongen.

Eieren
De eieren die wij gebruiken zijn vrije-uitloopeieren. De meeste vrije-uitloopeieren hebben twee sterren van het Beter Leven Keurmerk.

Bezoek onze Belgische
Webshop

Ben jij in België? Bezoek dan onze Belgische webshop en geniet van:

Ga naar debijenkorf.be
of blijf op debijenkorf.nl

Gratis levering & retour
naar Duitsland

Shop nu