De toekomst van ons eten
Eten & Drinken
15
JUL '20

Voedsel en duurzaamheid: de toekomst van ons eten

Reality check: ons eten is verantwoordelijk voor maar liefst 30% van onze klimaatbelasting. Dit komt o.a. door de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen en door milieuproblemen zoals het mestoverschot. Dat maakt de productie van vlees, kaas en zuivel extra belastend voor het milieu. Gelukkig kunnen we zelf iets doen: bewuster kiezen voor duurzamer voedsel. Dat betekent kritisch kijken naar wat er op ons bord ligt en zo min mogelijk verspillen. Zo werken we samen aan een duurzamere wereld: de toekomst is groen.

placeholder
Geschreven door
IngridContent creator lifestyle

Wat ligt er op je bord?

Vlees, en vooral rood vlees, heeft een grote milieu-impact. Bij het produceren van een kilo runderlappen wordt 34 kilo CO2 uitgestoten. Voor kip is dat al een stuk minder, namelijk 6,8 kilo. Het goede nieuws: met twee dagen per week geen vlees of vis eten, bespaar je al gauw 130 kilo CO2 per persoon per jaar.

Bij de Bijenkorf is het al een aantal jaren elke maandag Meatless Monday en op die dag serveren we geen vlees in onze restaurants. Als je daarnaast mindert met kaas en zuivel, dan is de winst nog veel groter. Er zijn heel veel lekkere alternatieven zoals tofu en havermelk, die bovendien vaak ook gezonder zijn.

Duurzame borden

4 van 6 artikelen gezien


Kies voor lokale producten

Nederland is na de VS de grootste landbouwexporteur ter wereld. Maar aan de andere kant wordt ongeveer driekwart van ons eigen voedsel geïmporteerd. Het gaat hierbij om fruit, groente, cacao, wijn en granen, die allemaal geproduceerd, vervoerd, verpakt en bewaard moeten worden. En dat heeft impact op ons milieu.

Lokaal geproduceerd voedsel veroorzaakt minder uitstoot en er is minder transport en opslag voor nodig. Maar dat geldt natuurlijk niet voor Hollandse aardbeien in de wintermaanden. Omdat de milieu-impact van veel groente en fruit wisselt per seizoen, zijn seizoensproducten de beste keuze voor het milieu. Bij producten die van verder weg komen, kun je letten op keurmerken zoals UTZ voor chocolade en MSC voor vis.

Lekker lokaal

4 van 16 artikelen gezien


Weggooien is zonde

Van al dat lekkere eten in Nederland belandt 20% helemaal niet in onze maag. Het gaat ergens in de keten van boer naar bord verloren, bijvoorbeeld omdat het er niet mooi uitziet, of niet meer vers genoeg is.

Elk jaar verdwijnt er 34 kg voedsel per persoon in de groene kliko. Fors minder dan tien jaar geleden, gelukkig. Maar als we eten beter bewaren en beter afwegen, valt er nog veel te winnen. Ook voor je portemonnee. Restjes kun je vaak prima bewaren, inmaken of invriezen voor kliekjesdag.

Wie wat bewaart...

4 van 16 artikelen gezien