Winkels & Openingstijden
Klantenservice

Toiles expositie: IN DE MAAK

9 maart 2021 t/m 6 juni 2021

eindhoven

rotterdam

amstelveen

den haag

utrecht

maastricht

amsterdam

De Bijenkorf heeft al vanaf het prille begin in 1870 een bijzondere binding met kunst. In de loop der jaren verbonden vele bekende en toen soms nog onbekende architecten, schrijvers, muzikanten, ontwerpers en andere kunstenaars hun naam aan de Bijenkorf. Vanuit Room on the Roof - het inspirerende torentje bovenop de Bijenkorf Amsterdam - geven we lokale kunstenaars een podium. Zo ook met de reizende expositie IN DE MAAK, die het maakproces van mode op vernieuwende wijze belicht.

Toiles expositie

Mode is onlosmakelijk verbonden met maken. Anderhalve eeuw geleden startte de Bijenkorf een kleine stoffen- en fourniturenzaak, waar alles wat nodig is om zelf kleding te maken te verkrijgen viel. Dit inspireerde Room on the Roof en de Bijenkorf tot de reizende expositie IN DE MAAK, die momenteel in de etalages van de Bijenkorf winkels te bewonderen is.

De makers brengen de geschiedenis van de Bijenkorf in kaart. Deze groep bestudeerde nauwlettend de historische affiches, illustraties en patronen van de Bijenkorf. Variërend van schoenen afkomstig uit de space age tot de flapperjurk uit de jaren twintig. Lees hier meer over de stijlen die IN DE MAAK opnieuw tot leven brengt.

De makers zijn afkomstig van de Meesteropleiding Coupeur en Dutch Shoe Academy, twee vakscholen gespecialiseerd in het maken van kleding en schoenen. Uniek in hun soort, stomen deze twee onderwijsinstellingen een nieuwe generatie vakmensen klaar. Met al deze opgedane kennis, weten zij nauwkeurig de visie van ontwerpers te vertalen naar vorm en materiaal. Dit maakt ze onmisbaar in de werkplaatsen en de drijvende kracht achter mode.

Ook geven we negen (inter)nationale ontwerpers, kunstenaars en ontwerpcollectieven een podium om hun inspirerende toekomstvisie met ons te delen. Barstend van creativiteit en toewijding vormen zij immers de tijdsgeest van morgen. Zij reageren eveneens in witte toiles op hedendaagse onderwerpen, zoals inclusiviteit, duurzaamheid en creativiteit: waardes die feilloos aansluiten bij de identiteit van de Bijenkorf.

Room on the Roof is de artist in residence van de Bijenkorf. De naam verwijst naar het kamertje in de toren bovenop de Bijenkorf Amsterdam. Deze plek in het hart van de stad is een plaats voor reflectie, creatie en een platform voor nieuwe ideeën. Sinds 2015 nodigt de Bijenkorf lokale en internationale kunstenaars, schrijvers, musici, architecten en ontwerpers uit om hier als artist in residence nieuw werk te maken. Vanuit Room on the Roof wordt het werk op verschillende manieren zichtbaar in de winkel; muziek in de paskamers, een gedicht op de boekenafdeling of exposities in het atrium, het trappenhuis en de etalages.

Waar en wanneer je de tentoonstelling kunt bewonderen

Eindhoven - 9 t/m 26 maart

Rotterdam - 6 t/m 18 april

Amstelveen - 6 april t/m 2 mei

Den Haag - 19 april t/m 2 mei

Utrecht / Maastricht - 3 t/m 11 mei

Amsterdam - 24 mei t/m 6 juni

Trends in toiles

IN DE MAAK neemt je mee op reis door het creatieve vakmanschap van makers en ontwerpers. Alle werken zijn gemaakt in witte proefstoffen, ook wel toiles genoemd. Ontdek hier hoe hedendaagse modetrends als pofmouwen en utility wear terug te leiden zijn naar de ontwerpen van vroeger.