Verlichting

Hoe kies je de juiste verlichting?

Stap 1 - een plattegrond maken

Maak een plattegrond van je woning. De kans is groot dat je voor het inrichten van je woning een plattegrond hebt gebruikt. Deze komt weer goed van pas bij het opstellen van een lichtplan. Zodra je voor elke ruimte hebt bepaald welke functie de verlichting heeft, kun je lampen aan de plattegrond toevoegen. Lees over de functie van verlichting meer in stap 2.

Stap 2: Functie bepalen

Op basis van de functies die een lamp vervult, kun je verlichting indelen in vijf soorten. Bepaal voor iedere kamer welke functie jouw verlichting gaat vervullen. Ga je lezen, studeren of koken? Dan heb je waarschijnlijk een felle, functionele lamp nodig. Wil je juist de aandacht vestigen op een schilderij aan de muur? Dan komt gerichte verlichting zoals een spotje goed van pas. Hieronder lichten we de verschillende soorten toe:

1. Basisverlichting

Basisverlichting is de algemene verlichting in huis die zorgt voor een gelijkmatige verdeling van licht, ook als het buiten donker is. Basislicht is puur om je weg in huis te vinden. Je kunt het vergelijken met een theater: voor de show begint staat de basisverlichting aan zodat je makkelijk de weg naar je stoel kunt vinden. Als je alleen gebruikt maakt van basislicht, dan zou alles dezelfde intensiteit hebben. Er is geen spanning of contrast waardoor er geen sfeer ontstaat.

2. Sfeerverlichting

Sfeerverlichting doe je aan voor een gezellig tintje in huis. Sfeer ontstaat pas als je dingen gaat uitlichten door het contrast. Als er te veel contrast is in je huis, geeft dat te veel spanning. Je kunt het vergelijken het met een donkere tunnel met licht aan het einde. De donkere tunnel voelt door het grote contrast in licht en donker eng aan en je voelt je er niet prettig bij.

3. Functionele verlichting

Dit is verlichting die een specifieke functie heeft en vaak fel licht geeft, zodat je goed kunt zien waar je mee bezig bent. Hierbij kun je denken aan een leeslamp. Functionele verlichting kun je ook vaak als gerichte verlichting gebruiken.

4. Gerichte verlichting

Deze lampen verlichten een specifiek(e) plek of meubel in huis. Hierbij is het voorbeeld van het theater ook weer toepasselijk: je bepaalt waar de toeschouwer heen moet kijken. Je kunt zo rommelige plekken meer laten wegvallen en andere meubels of accessoires juist meer uit laten komen. Spots zijn een voorbeeld van gerichte verlichting. Kies niet enkel voor gerichte verlichting, dan krijg je weer het ‘tunneleffect’.

5. Decoratieve verlichting

Deze verlichting gebruik je puur ter decoratie. Denk hierbij aan kerstlampjes, lichtslingers en lichtsnoeren. Deze lampen hebben vaak kleine peertjes en stralen gekleurd of geel licht uit. Gebruik dit licht dan ook alleen ter decoractie, want met deze verlichting kun je absoluut niet lekker werken of goed zien wat je doet.

Hanglampen
versus
tafellampen

Boven de eettafel, in de hal of in de slaapkamer, hanglampen zijn het stralende middelpunt van je interieur. Of kies een decoratieve tafellamp op de eettafel voor extra sfeer of een functionele bureaulamp voor extra verlichting op je werkplek.

Stap 3: Lichtplan opstellen

1. Kies het type verlichting

Je hebt nu als het goed is je plattegrond gemaakt. Geef hierop aan welk type verlichting je in welke kamers je nodig hebt. Een woonkamer vraagt bijvoorbeeld om basisverlichting, omdat je die vaak als eerste aan doet wanneer je thuis komt. Hanglampen en plafondlampen zijn hier het meest geschikt voor. Je kunt sfeerverlichting aanbrengen in het deel van de woonkamer waar je tv kijkt. Met een vloerlamp, wandlamp en tafellampjes creëer je een gezellige zithoek.

2. Kleurgebruik

Houd bij het kiezen van de verlichting rekening met het kleurgebruik (meubels, geverfde muren) in iedere ruimte. Donkere kleuren absorberen meer licht en daarom heeft een ruimte met donkere meubels meer verlichting nodig. En omdat lichte kleuren licht juist reflecteren, zal je daar juist weer minder verlichting nodig hebben.

3. Verlicht gelijkmatig

Zorg ervoor dat je voldoende varieert in hanglampen, vloerlampen en wandlampen. Zo wordt de ruimte gelijkmatig verlicht.

4. Markeer type verlichting

Geef ook de kleinere lampen en aansluitpunten aan op de plattegrond. Het is handig om iedere soort verlichting een eigen kleur te geven, zodat je goed kunt zien hoeveel basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting je gaat gebruiken.

5. Tot slot

Vergeet niet de eventuele lichtpunten in je garderobe- en boekenkast. Zo zorgen spotjes en lichtstrips aan de binnenkant ervoor dat je goed kunt zien wat je uit je kast pakt.

LED-verlichting

LED lichtbron kopen

Tegenwoordig zijn bij veel lampen LED’s geïntegreerd in de armatuur. Het kan ook zo zijn dat een lamp een losse LED lichtbron heeft. Niet alle LED lichtbronnen die je kunt kopen zijn dimbaar. Je kunt met het blote oog niet zien of je een lamp kunt dimmen. Bekijk daarom altijd de specificaties om erachter te komen wat er staat vermeld over de dimbaarheid. Als een lichtbron dimbaar is, wordt dit vrijwel altijd vermeld.

LED-verlichting vervangt de gloeilamp, daarom zijn er retrofit LED lichtbronnen op de markt. Een retrofit lichtbron heeft een standaard fitting die past op een standaard armatuur van een lamp. E27, E14, G9 en G4 zijn de meest voorkomende fittingen. Op onze website staat bij elke lichtbron vermeld bij 'specificaties' of deze dimbaar is.

Led-verlichting

LED-verlichting geeft veel licht, verbruikt weinig energie en geeft geen warmte. Dit maakt LED-verlichting energiezuinig en heel veilig. Doordat de mogelijkheden eindeloos zijn, kun je met LED-verlichting een eigen sfeer creëren. Van een sfeervolle hanglamp tot functionele spots met felle lampjes, kies de juiste lichtintensiteit en verrijk je interieur met energiezuinige LED-lampen.

Bekijk led-verlichting

Kom je er niet uit?

Je bent uiteraard te allen tijde welkom in onze winkels waar we je nog verder van advies kunnen voorzien.