Jassengids
Mode
08
SEP '21

Alles over de jas

Een jas is je steun en toeverlaat op koude of regenachtige dagen. Belangrijk dus om de perfecte jas te vinden. Als je op een aantal belangrijke eigenschappen zoals voering, vulling en waterdichtheid let, heb je 'm zo gevonden. Wij zetten de belangrijkste eigenschappen voor je op een rij.

placeholder
Geschreven door
AnitaContent Creator

1. Materiaal

Verschillende temperaturen vragen om verschillende materialen. Is het buiten winters en koud? Kies dan voor een jas van wol of een gewatteerde jas met donsvulling. Een jas van imitatieleer of katoen kun je dragen op de dagen dat het buiten redelijk goed weer is. Op zoek naar iets meer warmte? Kies dan voor een jas van imitatiebont zoals bijvoorbeeld een teddy jas.

Meer teddy jassen

2. Vulling

Ook de vulling is een belangrijke factor bij het kopen van een jas. Wil je een jas die lichtgewicht is en ook nog eens warm? Kies dan voor een jas met een vulling van dons. Wanneer het koud is én regent is een jas met een synthetische vulling meer geschikt, omdat dit materiaal waterdicht is.

Jassen met donsvulling

3. Voering

De voering is de binnenste laag van de jas en bepaalt deels hoe warm je jas is. In de winter kun je wel wat warmte gebruiken en is een volledig gevoerde jas of een warm gevoerde jas, zoals bijvoorbeeld een puffer jacket echt een must.

Een synthetische of natuurlijke voering is ideaal voor een droge, koude winterdag. In de herfst zijn juist de halfgevoerde jassen perfect om te dragen, hierbij kun je denken aan een elegante mantel of trenchcoat. Een ongevoerde jas biedt geen extra warmte of isolatie en is meer geschikt voor in de zomer of als tussenjas. Spijkerjassen zijn hier een mooi voorbeeld van.

Meer puffer jackets

4. Waterdicht- en waterafstotende jassen

De functionaliteiten waarover je jas beschikt, bepalen hoe droog je blijft bij een regenbui. Een waterafstotende jas houdt je droog bij mildere regenbuien, maar kan bij langdurige regenbuien wel doorlekken. Liever een jas die je ook tijdens hevige regenbuien droog houdt? Kies dan voor een waterdichte stof. Water zal dan in geen geval door het materiaal heen dringen.

Waterafstotende jassen

5. Type jassen

In Nederland zijn we het gewend om heel het jaar door jassen te dragen. Voor de wisselende weertypes maken we het onderscheid tussen deze type jassen:

Mantels kenmerken zich door de elegante pasvorm. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en met verschillende soorten voeringen, dus ze zijn zowel in de winter en herfst als in het begin van de lente te dragen. Kies voor wol in de winter en katoen bij mildere temperaturen. Een lichter, stijlvol alternatief? Ga dan voor de tijdloze trenchcoat.

De volledig gevoerde winterjas is ideaal bij lage temperaturen. Neem als voorbeeld de puffer jacket, deze is onmisbaar in de herfst en winter. Deze gewatteerde jas kan je zo dik of dun verkrijgen als je zelf wil. Of bijvoorbeeld de teddy jas, ook deze is verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen.

Van motregen tot een flinke stortbui, trotseer het weer in stijl met een regenjas of windjack. Door hun lichte gewicht zijn ze het hele jaar door te dragen.

Tijdens frisse zomerdagen kiezen we voor een zomerjas met een dunnere voering zoals de spijkerjas of overshirt.

Elegante mantels