Meer over cosmetica ingrediënten
Cosmetica
30
JUL '21

Wat zit er (niet) in? Meer over cosmetica ingrediënten

Heb je een gevoelige huid, een allergie of ben je nieuwsgierig welke ingrediënten er (niet) in make-up of verzorgingsproducten zitten? Smeer verstandig en lees meer over ingrediënten die je misschien liever wilt vermijden.

placeholder
Geschreven door
PhoebeContent creator beauty

Parabenen

Parabenen zijn synthetische conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat het product langer houdbaar is en doden bacteriën waar je eventueel ziek van kunt worden. In de afgelopen jaren is de vraag naar producten zonder parabenen groter geworden omdat men zich meer bewust wordt van eventuele bijwerkingen door het smeren van chemicaliën op je huid. Hoe je nu herkent of een product parabenen bevat? Wanneer je op het etiket namen als methylparabeen of butylparabeen (eindigen op -parabeen) ziet staan, dan bevat dit product parabenen.

Producten zonder parabenen

4 van 8 artikelen gezien


Siliconen

Producten met siliconen zorgen voor een luchtige structuur en geven een zijdezacht gevoel zonder dat het plakkerig aanvoelt. Denk aan foundations, primers en lipsticks die zich mooi laten verdelen en een beschermend laagje aanbrengen. Over het algemeen zijn siliconen niet schadelijk en verstoppen ze je poriën niet, maar je kunt er zelf voor kiezen om producten met of zonder aan te schaffen. Je herkent ze aan de toevoeging -cone of -xane op de ingrediëntenlijst.

Producten zonder siliconen

4 van 10 artikelen gezien


Alcohol

Er zijn verschillende soorten alcohol (ingrediënten die eindigen op -ol) die in werking verschillen. In huidverzorgingsproducten wordt ethanol (alcohol denat) vaak gebruikt om bacteriën te doden. Daarnaast zijn er ook soorten die snel vervliegen of verdampen, wat geschikt is voor toners of lotions zodat er geen ‘natte’ laag achter blijft en de producten een fris gevoel geven. Echter adviseren wij om producten met alcohol te vermijden, aangezien ze de barrièrefunctie van de huid aantasten en het huidoppervlak beschadigen.

Producten zonder alcohol

4 van 11 artikelen gezien


Parfum

Van huidverzorging tot shampoo en make-up, parfum zit in veel verschillende soorten producten. Wanneer het gaat om synthetisch parfum zitten er veel chemicaliën in die de belangrijkste veroorzaker zijn van allergieën. Het herkennen van parfum is niet altijd gemakkelijk, omdat er vaak verzamelnamen gebruikt worden als ‘parfum’ of ‘fragrance’ en je hier de samenstelling niet precies van kunt aflezen. Wanneer je er gevoelig voor bent, kun je het beste zoeken naar producten waar ‘allergeenvrij parfum’ op de verpakking vermeld staat.

Producten zonder parfum

4 van 10 artikelen gezien


Sulfaat

In veel verzorgingsproducten met een reinigende functie zoals shampoos en cleansers zitten sulfaten. Sulfaten zijn zo sterk dat ze niet alleen je huid schoonmaken, maar ook uitdrogen. Hierdoor kan je huid gaan irriteren en zijn huidschilfers, rode plekjes en acne het gevolg. Let dus bij het lezen van de ingrediëntenlijst op stoffen die eindigen met -sulfate.

Producten zonder sulfaat

4 van 11 artikelen gezien


Hypoallergeen

De term hypoallergeen betekent dat het product weinig tot geen allergenen bevat en dus een verminderde kans geeft op een allergische reactie. Wat zijn allergenen? Allergenen zijn bepaalde stoffen zoals parfum en parabenen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Bekijk dan ook altijd goed de ingrediëntenlijst en mocht je toch veelvuldig last blijven houden van een geïrriteerde huid, breng dan eens een bezoek aan een dermatoloog.

Tip: Bekijk altijd de positie waarin een specifiek ingrediënt op de ingrediëntenlijst staat. Hoe hoger de positie, des te hoger de concentratie van dit ingrediënt en dus de werkzame stoffen.

Hypoallergene producten

4 van 7 artikelen gezien


Nog meer over ingrediënten

Wil je meer weten over ingrediënten? Van Vitamine C tot Retinol en Hyaluronzuur: je komt deze ingrediënten overal tegen. De één is essentieel voor huidherstel, de ander vermindert fijne lijntjes en draagt bij aan een gezonde glans. Lees nu nog meer over ingrediënten in cosmetica.

Tijdens onze beauty masterclasses leren onze huidverzorgingsexperts jou meer over de eigenschappen van specifieke ingrediënten en hoe deze kunnen bijdragen aan jouw huidverzorgingsroutine.