De Bretonse streep

Karen, Content Editor

De Bretonse streep is zo ingeburgerd dat we het eigenlijk een basic vinden. Niet zo vreemd: het motief past overal bij. Op een totaal andere print om lekker te clashen, of juist heel simpel en chique gecombineerd voor die Franse ‘je ne sais quoi’.

De eerste die schoonheid zag in dit relatief simpele motief was – hoe kan het eigenlijk ook anders – Coco Chanel. Voor die tijd droegen vooral Franse vissers de streep. Chanel zag de kleding van het armere volk niet als vodden, maar juist als praktische en bevrijdende mode voor de vrouw. Zo wist ze ook de Bretonse streep te promoveren van arbeiderskloffie tot sophisticated motief.

Typisch Frans

Nog steeds wordt de Bretonse streep sterk geassocieerd met Franse mode. In Saint Tropez draagt menig vakantieganger dit motief maar al te graag. Ook beroemdheden zijn niet vies van een horizontaal streepje hier en daar. Meestal zien we de klassieke streep terug in een kleurcombinatie van wit met donkerblauw of rood.

Très Chic

Het kan niet ontkend worden dat een Bretonse streep je look gegarandeerd voorziet van een chique touchs. De stijlvolle streep zien we voornamelijk terug in longsleeve tops, dunne truien en verschillende soorten jurkjes. Zo bieden merken als Claudie Pierlot, Isabel Marant Étoile en Mads Nørgaard een mooie selectie damesmode met de Bretonse streep.