Winkels & Openingstijden
Klantenservice
Gecreëerd door
KristenRedacteur Mode

Alles over het overhemd

Een overhemd is het meest veelzijdige kledingstuk voor het bovenlichaam dat kunt dragen. Zo draag je hem naar werk, op een feestelijke gelegenheid of in je vrije tijd. Tijd dus om stil te staan bij de verschillende soorten overhemden, pasvormen, eigenschappen én een aantal belangrijke stijltips.

De pasvorm

Een overhemd mag niet te los zitten, maar zeker ook niet te strak. Dit vind je precies terug in de regular fit, de meest gedragen pasvorm onder de overhemden. Een regular fit overhemd is heel licht getailleerd en valt redelijk recht over het lichaam.

Heb je een bredere bouw of houd je gewoon van een losse pasvorm? Ga dan voor de comfort fit. Deze fit heeft een ongetailleerde pasvorm en valt wijd over het bovenlichaam. Naast het comfort fit overhemd is er ook nog de oversized fit. Een oversized overhemd valt nog iets breder en ruimer dan de comfort fit.

Gaat jouw voorkeur juist wel uit naar strakke overhemden? Kies dan voor de slim fit. Een slim fit overhemd is sterk getailleerd en sluit door zijn slanke pasvorm mooi aan op het lichaam. Voor atletisch gebouwde personen die hun spieren willen accentueren, bestaan er ook extra slim fit overhemden.

Kraagtype

Het type kraag is een belangrijke eigenschap van het overhemd. In onze collectie overhemden tellen we vier verschillende types.

Bij een button down overhemd kun je de kraag met knopen vastzetten aan het overhemd. Dit kraagtype vind je vooral bij casual overhemden. Deze boord is namelijk niet geschikt om met een stropdas te dragen.

De kentkraag is het meest voorkomende type kraag. Deze boord is vrij hoog en heeft scherpe punten die naar beneden wijzen. Dit kraagtype kun je met of zonder stropdas dragen en is dan ook geschikt voor zowel casual als zakelijk.

De cut away kraag is gemaakt om een stropdas bij je overhemd te kunnen dragen. De kraag loopt naar punten toe die wat verder uit elkaar staan dan bij de traditionele boord. Een cut away overhemd is dan ook perfect om je stropdasknoop mee te accentueren.

Bij de wide spread kraag staan de punten nog verder uit elkaar dan bij een cut away kraag. Een overhemd met dit kraagtype is ideaal voor chique gelegenheden waarbij een stropdas een must is.

Het casual overhemd

Houd je toch meer van casual? Een overhemd met ruitenprint, een denim shirt of een exemplaar van jersey zijn dan uitstekende opties. Zowel stijlvol op een jeans als op een chino.

Het witte overhemd

Hét overhemd dat iedere man in zijn garderobe moet hebben, is ongetwijfeld een wit exemplaar. Een wit overhemd is namelijk geschikt voor zowel zakelijke en feestelijke gelegenheden als voor in je vrije tijd. Tip: draag je witte overhemd - altijd en overal - in je broek.

Het feestelijke overhemd

Er stijlvol uitzien op een feestelijke gelegenheid is zo gepiept met een overhemd. Ga voor een feestelijk overhemd in een glanzende stof, kies voor een opvallende print of pak uit met feestelijk zwart. Is de dresscode chic? Steek je feestelijke overhemd in je pantalon en maak de outfit af met een horloge.

Stijltips: Hoe draag je een overhemd?

- Stop je overhemd altijd in je broek. Een casual shirt kun je wel over je broek heen laten vallen.

- Een ondershirt kan onder het overhemd gedragen worden wanneer deze doorschijnt, maar het beschermt ook tegen zweetplekken en kan op koude dagen extra warmte bieden

- Draag je een stropdas? Sluit dan alle knopen van je overhemd.

- Zonder stropdas mag bij zakelijke aangelegenheden het bovenste knoopje open

- In je vrije tijd kun je ook de tweede en misschien zelfs het derde knoopje open houden

- Het onderste knoopje van een overhemd doe je altijd dicht, ongeacht de situatie

- De mouwen van een overhemd kan je gerust eens oprollen, ook op kantoor wanneer de bedrijfscultuur dat toelaat. Maak hiervoor de manchetknopen los en vouw het onderste deel van de mouw om ter hoogte van de manchet. Vouw de mouw nogmaals om en stop de hoekjes van de manchetten in.

- Een overhemd met print? Goed idee voor in je vrije tijd en tijdens kerst. Kies voor een subtielere print bij een zakelijke aangelegenheid.

- Manchetknopen zijn onmisbaar tijdens kerst en ook op kantoor zijn ze toegestaan

Ben je benieuwd naar nog meer tips, specifiek voor jou? Maak dan gebruik van onze Online Personal Styling service.