Winkels & Openingstijden
Klantenservice
Pakmaat bepalen
Mode
18
APR '20

Bepaal je colbert- of pakmaat

Op gebied van mode maak je met een perfect zittend pak als man pas echt indruk. Lees hier hoe je je colbert- of pakmaat bepaalt.

Geschreven door
LeoContent creator herenmode

De ideale maat

Een pak zit goed als het makkelijk dicht gaat en de colbert op de rug glad is zonder plooien. Als er een vuist tussen je borst en jasje past, heb je genoeg ruimte. Idealiter komen de mouwen boven je pols uit. De broek wil je liever aangesloten hebben, maar los genoeg zodat je makkelijk je handen in je zakken kunt steken.

De maataanduiding bij de meeste pakken is gebaseerd op de standaard confectiematen. Ieder merk hanteert eigen maattabellen die aangeven welke maat bij jouw afmetingen hoort. Voor pakken heb je de afmetingen nodig van je schouderbreedte, ruglengte, borstomvang, taillemaat en heupbreedte.

Schouderbreedte en ruglengte

Je schouderbreedte bepaal je door op de bovenkant van de rug of borst de afstand van schouderpunt tot schouderpunt te meten. De ideale lengte van de achterkant van je colbert is de lengte tussen je bovenste rugwervel (waar de kraag van de colbert komt) en de onderkant van je billen.

Borstomvang en hoge taille

Bepaal je borstomvang door de omtrek van je lichaam te meten op het breedste deel van de borst. Dit is de plek vlak onder je oksels. De omvang van de hoge taille is de omtrek van het lichaam op het smalste deel van je buik, net boven de navel. Let op: meet wanneer je uitademt en ontspannen bent.

Broekmaat van het pak

Voor de pantalon is het vooral belangrijk je binnenbeenlengte te weten. Dit is de afstand vanaf je lies tot net onder je enkel.

Als je het gedetailleerder wilt berekenen, kun je ook je heupbreedte en taille meten. Je taillewijdte is de omtrek van je lichaam op de plek waar de riem om je lichaam hoort te vallen, onderaan je rug en net boven de billen. De heupbreedte bepaal je door de omtrek van je lichaam op de breedste plek van je heupen (tussen je lies en taille) te meten.

Kies een colbert of pak in jouw maat

4 van 12 artikelen gezien


Lees meer