Winkels & Openingstijden
Klantenservice
Hoe kan ik mijn schoenen onderhouden?
Mode
01
SEP '20

Hoe onderhoud ik mijn schoenen?

Schoenen... Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk van ze kunt genieten, is een goede verzorging belangrijk. Door schoenen regelmatig te poetsen en in te sprayen, behoud je de kwaliteit van het materiaal. Ontdek hier hoe je het onderhouden van je schoenen het beste kunt aanpakken.

placeholder
Geschreven door
IngridContent creator lifestyle

Schone schoenen

Er bestaan veel verschillende producten om je schoenen mee te onderhouden. Zo zijn er beschermende sprays die ervoor zorgen dat vuil minder goed grip kan krijgen op je schoenen. Daarnaast zijn er producten die je kunt gebruiken op het moment dat je schoenen al vies zijn, zoals reinigingsschuim en shoe cleaners. Ook verzorgingsmiddelen zoals leercrèmes, die ervoor zorgen dat je schoenen blijven glanzen als pareltjes, zijn essentieel.

Per materiaalsoort is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste onderhoudsmiddelen gebruikt. Voor suède schoenen gebruik je bijvoorbeeld andere producten dan voor katoenen schoenen.

Leren schoenen

Leer is erg stevig en soepel: het ideale materiaal dus om meerdere seizoenen van je schoenen te kunnen genieten! Leren schoenen blijven op hun mooist als je ze af en toe insmeert met een voedende leercrème. Een kleurloze crème is hierbij een aanrader, omdat je deze op al je leren schoenen kunt gebruiken. Gebruik wel een kleurcrème als de kleur van je schoenen iets doffer is geworden en je deze wilt terughalen.

Veeg eerst het vuil van je schoenen met een zachte borstel en smeer ze daarna goed in met een laagje creme. Je kunt hiervoor een theedoek gebruiken om het leer de matte finish te laten behouden, of een oud pantykousje om het leer extra te laten glimmen. Onze nummer 1 tip bij leren schoenen: gebruik schoenspanners! Deze absorberen het vocht en houden het leer mooi en soepel.

Leather weather

Suède & nubuck schoenen

Voor suède schoenen wordt niet de buitenkant, maar juist de binnenkant van leer gebruikt. Het is zachter en delicater dan het vergelijkbare materiaal nubuck. Dit is namelijk wel de buitenkant van leer, maar dan opgeschuurd zodat er een gladde, fluweelachtige laag is ontstaan.

Beide materialen zijn kwetsbaarder dan glad leer, dus het is van belang ze goed te onderhouden. Gelukkig is dat niet heel ingewikkeld. De gouden regel is éérst borstelen, dan sprayen. Als suède of nubuck schoenen vies zijn en je sprayt er een beschermingslaag overheen, spuit je het vuil nog dieper de vezels in en wordt reinigen moeilijker. Daarom kun je de schoenen het beste eerst goed borstelen en daarna insprayen met een water- en vuilafstotende spray.

Verzorging voor suède & nubuck

 • Jason Markk Reinigingsborstel Premium voor schoenen

  Jason Markk

  Reinigingsborstel Premium voor schoenen

  12,95
 • Collonil Suède en nubuck box

  Collonil

  Suède en nubuck box

  4,99
 • Collonil Spray suède en nubuck zwart 200 ml

  Collonil

  Spray suède en nubuck zwart 200 ml

  8,99
 • Collonil Suède + nubuck spray blauw 200 ml

  Collonil

  Suède + nubuck spray blauw 200 ml

  8,99

Stoffen schoenen

Veel mensen kiezen ervoor om hun vieze schoenen die van een textielsoort zoals katoen gemaakt zijn, in de wasmachine te gooien. Toch is het beter voor je schoenen om ze met de hand te reinigen, zo voorkom je de kans op krimp of beschadigingen.

Voor het schoonmaken van je stoffen schoenen kun je naast water en zeep ook een reinigingsschuim gebruiken, dat je schoenen nog mooier en vlekvrij maakt. Ook kun je een spray gebruiken om de binnenkant van je schoenen fris te houden of een lotion om de zolen goed schoon te maken.

Verzorging voor stoffen schoenen

 • Jason Markk Ready-to-Use reinigingsschuim Premium Shoe Cleaner 207 ml

  Jason Markk

  Ready-to-Use reinigingsschuim Premium Shoe Cleaner 207 ml

  18,95
 • Jason Markk Reinigingsschuim Premium Shoe Cleaner 236 ml

  Jason Markk

  Reinigingsschuim Premium Shoe Cleaner 236 ml

  20,-
 • DFNS Footwear Protector 150 ml

  DFNS

  Footwear Protector 150 ml

  15,-
 • DFNS Footwear Cleaner gel 185 ml

  DFNS

  Footwear Cleaner gel 185 ml

  12,-

Lakschoenen

Lakschoenen hebben een mooie glans en dat wil je natuurlijk graag behouden. Het onderhouden van je lakschoenen is dus essentieel.

Voor het schoonmaken en schoonhouden van je lakschoenen is het goed om een microvezel doek te gebruiken zoals die van Jason Markk. Een beschermende, impregneerspray is bij lakleer niet nodig. Wel kun je een reinigingsmiddel gebruiken voor je lakleren schoenen, zolang dat specifiek voor lakleer geschikt is.

Strak in de lak

 • Collonil Lack Mousse onderhoudsmiddel 200 ml

  Collonil

  Lack Mousse onderhoudsmiddel 200 ml

  8,99
 • Collonil CARBON LAB Cleaning Foam reinigingsschuim 125 ml

  Collonil

  CARBON LAB Cleaning Foam reinigingsschuim 125 ml

  10,99
 • Collonil Verzorgend reinigingsschuim 200 ml

  Collonil

  Verzorgend reinigingsschuim 200 ml

  12,99
 • Collonil 6301 schoenlepel 15 cm

  Collonil

  6301 schoenlepel 15 cm

  3,99

Alle schoenverzorging

 • Kikkerland Sneaker onderhoudsset 4-delig

  Kikkerland

  Sneaker onderhoudsset 4-delig

  10,-
 • Collonil Onderhoudsmiddel Sneaker White 100 ml

  Collonil

  Onderhoudsmiddel Sneaker White 100 ml

  6,99
 • Collonil Leer Crème Zwart 75 ml

  Collonil

  Leer Crème Zwart 75 ml

  6,99
 • Collonil Spray suède en nubuck zwart 200 ml

  Collonil

  Spray suède en nubuck zwart 200 ml

  8,99

4 van 12 artikelen gezien