How to wear De zijden sjaal

Decennialang was de zijden sjaal een van de belangrijkste accessoires van de vrouw. Tegenwoordig zien we de sjaal van het zachte materiaal iets minder vaak in het straatbeeld, maar het item blijkt wel degelijk een artikel om in te investeren.

Wie aan zijden sjaals denkt, denkt waarschijnlijk aan Hermès. Dat is niet voor niets. Het exclusieve Franse modehuis begon in 1937 met de productie van zijden sjaals. Het waren de grote stijliconen van weleer die ervoor zorgden dat iedere zichzelf respecterende vrouw niet meer zonder sjaaltje gezien wilde worden. Elizabeth Taylor, Jacky Kennedy, Brigitte Bardot, Grace Kelly; ze werden maar al te graag gespot met een zijden sjaal in de hand, om de nek of op het hoofd.

Als kapselbeschermer

Dat je flink kan variëren met het mode-item, dat wisten Jacky, Audrey en al die andere high society ladies ook wel. Stond er een ritje in een prachtige cabrio door Saint Tropez op het programma, dan knoopte men de sjaal om het hoofd. Op die manier werd het kapsel beschermd tegen de wind. Behalve schoonheid had het item dus ook een functie. Tegenwoordig is deze look niet alleen meer voor een luxe cabrio rit, maar mag de zijden sjaal – in plaats van een bandana - ook op een festival in het haar geknoopt worden.

Om de nek

Tegenwoordig zien we niet meer bijster veel vrouwen die een sjaal puur als mode-item op hun hoofd dragen. Om de nek zien we de sjaal tegenwoordig des te meer. En het zijn zeker niet alleen de dames op leeftijd die ermee weg komen. Ook hip, jong volk heeft vaak het stofje om de nek geknoopt. Stijliconen als Sienna Miller en Kate Moss verlaten het huis zelden zonder sjaal. Combineer de sjaal met een stoere bomber om tuttigheid te voorkomen.

High society

Een zijden sjaal maakt een anders zo simpele outfit bijzonder. Zo’n chic uitstralend artikel is prachtig bij een conservatieve outfit, maar kun je net zo goed lekker laten clashen door hem met heel casual kleding te dragen als een jeans en een leren jasje. Merken als MaxMara, Studio 8 en de driehoek sjaals van Pom Amsterdam maken mooie en eigentijdse sjaals. Knoop om en haal de high society in je naar boven!

Kies voor een kleurrijke print!

Zijden sjaals zijn volop te vinden in leuke prints en kleuren als groen, roze en oranje. Word je heel blij van de mooie prints van zijden sjaals, maar wil je die niet als zodanig dragen? Knoop dan de sjaal om je handtas of shopper; op deze manier is het toch een echte eyecatcher. Ook transformeer je de gewone tas naar een echte musthave. De sjaal kun je ook om je arm knopen in combinatie met een wit t-shirt een relaxte broek. Zo krijgt je outfit meteen een upgrade.

Koude dagen

Op zoek naar een zijden sjaal maar komen de koude dagen er weer aan? Merken als BURBERRY bieden heerlijk warme sjaals aan van wol zijdenblend. De sjaals van BURBERRY zijn vaak herkenbaar aan het camelkleurige patroon met zwarte, rode en witte strepen; de zogeheten haymarket ruit. Wanneer opzoek naar een wollen langwerpige sjaal kijk dan naar het minimalistische Zweedse merk Acne Studios. En als de echte koude dagen er aan komen, kijk dan eens naar poncho’s van Fraas die je heerlijk om je heen kan slaan.