IN DE MAAK
Mode
12
MRT '21

IN DE MAAK: over creatief vakmanschap en hedendaagse modetrends

Over creatief vakmanschap en hedendaagse modetrends, ontdek deze bijzondere tentoonstelling nu in de Bijenkorf Amsterdam.

Geschreven door
IngridContent creator lifestyle

Trends in toiles

IN DE MAAK neemt je mee op reis door het creatieve vakmanschap van makers en ontwerpers. Alle werken zijn gemaakt in witte proefstoffen, ook wel toiles genoemd. Ontdek hier hoe hedendaagse modetrends als pofmouwen en utility wear terug te leiden zijn naar de ontwerpen van vroeger.

Gehuld van top tot teen

Aan het einde van de 19e eeuw was bescheidenheid de mode. De meeste outfits bestonden uit slechts één kleur en er was weinig onbedekte huid te bespeuren. Vandaag de dag zien we deze trend terug in de monochrome mode, waarbij wit en beige de meest geliefde kleuren zijn.

Monochrome mode

4 van 5 artikelen gezien


Tijdloze trends

In de loop der tijd zijn er vele modetrends gepasseerd, waarvan er een aantal weer volop te zien zijn in het huidige straatbeeld. Denk aan de flared pants uit de jaren 70 en de track suit uit de jaren 90. Sommige trends zijn zelfs zo tijdloos dat ze nooit uit onze garderobe zijn weggeweest, zoals de opvallende pofmouw en de klassieke mantel.

Schoonheidsidealen

Elk tijdperk brengt nieuwe schoonheidsidealen met zich mee. Soms herhalen deze zich, zoals het dragen van shape wear voor een gestroomlijnd silhouet. Andere keren is een schoonheidsideaal kenmerkend voor een maatschappelijk keerpunt, bijvoorbeeld het gebruik van gezichtsverzorging door mannen.

Gezichtsverzorging voor mannen

4 van 12 artikelen gezien


Vermaakt met liefde

IN DE MAAK laat de bijzondere creaties van verschillende ontwerpers zien, waaronder Lisa Konno. Zij maakte van een partij tweedehands overhemden een nieuwe mantel. Met dit ontwerp zet ze upcycelen centraal en laat ze zien wat duurzaamheid in mode kan betekenen.

(Mode)bewuste keuzes

De ultieme basic

Een kloppende garderobe begint met een set goede basics, zo zegt ontwerper Camiel Fortgens. Zijn 2D-collectie van uitgeknipte basics legt de focus op duurzame kwaliteit. De ultieme basic is eindeloos te combineren en gaat jarenlang mee.

Onmisbare basics

4 van 5 artikelen gezien


Een maakbare toekomst

Net als de toekomst, is onze mode maakbaar. Dat houdt in; wij zijn verantwoordelijk voor de invulling ervan. Onze idealen komen erin terug, maar ook onze dromen en opvattingen. Bijvoorbeeld de opvatting dat mode naast mooi ook zeker nuttig kan zijn, wat zich uit in de utility styles en outerwear. Denk hierbij aan cargobroeken voor heren en jumpsuits voor dames. Hét merk van Nederlandse bodem dat uitblinkt in deze moderne mode is natuurlijk Daily Paper.

Daily Paper

4 van 6 artikelen gezien


IN DE MAAK - de expositie

De Bijenkorf heeft al vanaf het prille begin in 1870 een bijzondere binding met kunst. In de loop der jaren verbonden vele bekende en toen soms nog onbekende architecten, schrijvers, muzikanten, ontwerpers en andere kunstenaars hun naam aan de Bijenkorf.

Vanuit Room on the Roof - het inspirerende torentje bovenop de Bijenkorf Amsterdam - geven we lokale kunstenaars een podium. Zo ook met de reizende expositie IN DE MAAK, die het maakproces van mode op vernieuwende wijze belicht. Ontdek hier waar en wanneer je de expositie kunt bewonderen.

Lees meer