Musthave Little black dress

Emma, Content Editor

Je hebt een little black dress (LBD) voor vijftig euro, maar ook voor het tienvoudige bedrag. Wat de prijs van je zwarte jurkje ook is; het is de redder in nood op dagen dat je niet weet wat je aan moet trekken. Een kledingstuk dat ons zo vaak de oplossing biedt voor een goede outfit verdient een ode.

Coco Chanel

Het zijn de jaren 20 van de vorige eeuw. Een jongedame genaamd Gabrielle (Coco) Chanel ging aan de slag met naald en draad. Dat resulteerde in 1926 onder meer in een sobere zwarte jurk. Tot die tijd werd zwart alleen gedragen in tijden van rouw. Coco Chanel doorbrak die gewoonte met haar ontwerp: een zwarte mouwloze jurk tot net boven de knie. Simpel en chic. De jurk verscheen in de Amerikaanse Vogue en het blad schreef dat de little black dress een soort uniform zou worden voor alle vrouwen met smaak, ongeacht sociale klasse. Vogue kreeg gelijk. Juist doordat het zwarte jurkje geschikt was voor alle lagen van de samenleving kreeg het een modestatus.

Door de jaren heen

De jaren 60 zijn ware hoogtijdagen voor de LBD. Audrey Hepburn gaat in de film Breakfast at Tiffany’s gekleed in het ultieme zwarte jurkje. Het exemplaar van Givenchy, gecombineerd met parels en een grote zonnebril, zorgde ervoor dat de LBD na deze film uitgroeit tot een gewild mode-item. Dan is het ineens enkele decennia stil rond de zwarte jurk. Mode gaat in de jaren 80 over kleur, héél veel kleur. Pas enkele jaren voor de eeuwwisseling keert de LBD terug in het straatbeeld, onder meer bij de Hollywoodsterren die ontwerpen droegen van Saint Laurent, Oscar de la Renta en Valentino.

Onmisbaar item

Ook vandaag de dag is de LBD een onmisbaar item in de kledingkast van modeliefhebbers. Vooral nu ook beroemdheden teruggrijpen naar de iconen van tóen staat het zwarte jurkje volop in de spotlights. En terecht, want de LBD kan altijd. Je kunt het jurkje combineren met opvallende accessoires voor een feest, of je outfit juist rustig houden met niet meer dan een goede tas.

Variaties

De afgelopen 85 jaar zijn er ontelbare variaties gemaakt van die eerste zwarte Chanel-jurk. Tot op de knie, tot net over de billen, strak, oversized, vol opvallende details of juist zo eenvoudig mogelijk. Het signaal dat het kledingstuk afgeeft, is echter nooit veranderd: de draagster is chic en sexy, zonder dat het er te dik bovenop ligt.