Geschreven door
JessicaContent Creator Duurzaamheid

Kleding verven met natuurlijke materialen in 4 stappen

Een verwassen t-shirt of een trui met een vlek? Geef je kledingstukken een nieuw leven door ze te verven met plantaardige stoffen. Met jouw zelfgemaakte, natuurlijke textielverf bespaar je niet alleen geld, maar zorg je ook dat er minder chemicaliën gebruikt worden. Fijner voor je huid én de aarde.

Stap 1: Bereid je kleding voor

Pak een grote pan en vul deze met een paar eetlepels soda poeder, een paar eetlepels wasmiddel en heet water. Leg je kleding erin, zet het op een laag tot medium vuur en laat het ongeveer twee uur simmeren. Roer regelmatig. Giet daarna de pan af en spoel de kleding uit met koud water.

Tip van onze stylist: bind (katoenen) touw om je kledingstuk heen na het wassen om een uniek dip-dye effect te creëren.

Stap 2: Maak je natuurlijke textielverf

Terwijl je stof aan het simmeren is, kun je de verf vast klaarmaken. Kies welke kleur je wil gebruiken en bekijk in het onderstaande schema welk ingrediënt je hiervoor nodig hebt.

Gebruik je de zwarte bonen voor een blauwe tint? Laat deze 's nachts weken in ruim water en gebruik het water na het afgieten als verf. Gebruik je een ander ingrediënt? Snijd het in groffe blokken, voeg deze toe aan een grote pan met een snufje zout, breng het geheel aan de kook en laat het een uur sudderen. Giet daarna het water af en bewaar de vloeistof; dit is je verf.

Ingrediënten voor natuurlijke textielverf

KleurIngrediëntBeste hechtmiddel
BlauwZwarte bonenAluin
PaarsRode koolZout
Paars-roodBlauwe bessenZout
RozeRode bietenZout of azijn
GeelKurkumaAluin
GroenSpinazieAluin of azijn

Stap 3. Voeg een hechtmiddel toe

Om ervoor te zorgen dat de stof de verf goed pakt, gebruik je een hechtmiddel. Bekijk het bovenstaande schema en kies het hechtmiddel dat bij jouw verfingrediënt past. Voeg dit toe aan ongeveer 240 ml kokend water. Giet het mengsel in een pan met koud water en laat het een uur sudderen op laag vuur.

  • Gebruik bij keukenzout 1 deel zout voor 16 delen water
  • Aluin is te koop bij de drogist. Gebruik hiervan 1/4 van het gewicht van de stof. Let op: kies een oude of tweedehands pan die je niet voor koken gebruikt; aluin is niet veilig om in te nemen.
  • Azijn is officieel geen bindmiddel, maar verandert de pH-waarde waardoor de kleur beter uitpakt. Onze vuistregel: gebruik 1 deel azijn voor 4 delen water.

Stap 4. Verven!

Giet de verfvloeistof in een grote pan, emmer of bak en dompel hier je kledingstuk in. Zorg dat er genoeg verf is, zodat je kledingstuk voldoende ruimte heeft om te bewegen. Laat het minstens een uur trekken. Hoe langer, hoe beter. Tevreden met de kleur? Was de stof met koud water en hang het aan een droogrek om te drogen. En voilá, geniet van je nieuwe kledingstuk!