Welk horloge past bij jou?
Mode
01
APR '20

Welk horloge past bij jou?

Een horloge is voor zowel dames als heren meer dan alleen een accessoire om je pols. Naast het aflezen van de tijd geeft dit investeringsstuk je outfit een toonaangevende twist. Bij de Bijenkorf vind je allerlei soorten horloges in verschillende maten, maar welk horloge past nu echt bij jou? Om de juiste keuze te maken, zetten wij de belangrijkste eigenschappen van horloges voor je op een rij.

Geschreven door
AnitaContent creator mode

Soort uurwerk

Bij het uitzoeken van een nieuw horloge heb je de keuze uit verschillende soorten mechanismes.

Quartz uurwerk

Bij het quartz uurwerk, dat veel voorkomt bij merken als Tommy Hilfiger en Cluse, wordt met een batterij elektrische spanning verstuurd naar 'quartz kristallen'. Doordat dit type niet zo gevoelig is voor bewegingen, is het ideaal voor sportliefhebbers.

Automaat uurwerk

Kies je voor een automaat uurwerk? Dan wordt het horloge opgewerkt door bewegingen van de pols: een sublieme keuze wanneer je een milieuvriendelijk horloge wil. Dit type uurwerk vind je bij merken als Oris en Garmin.

Solar uurwerk

Tot slot heb je ook nog het solar uurwerk, hierbij wordt het horloge door middel van licht opgeladen. Net als het quartz uurwerk is dit type perfect voor als je een nauwkeurige tijdsaanduiding wilt.

Hoe kies je het juiste formaat?

Om het formaat van de horlogekast te bepalen, is het belangrijk om je polsomtrek te weten. Je kunt deze meten door een meetlint om je pols te wikkelen ter hoogte van het polsbot. Vervolgens kun je aan de hand van onderstaande maatwijzer het formaat van de horlogekast bepalen.

Omtrek polsMaat horlogekast
----------
14 cm22 - 24 mm
15 cm34 - 36 mm
16 cm36 - 38 mm
17 cm38 - 42 mm
18 cm44 - 48 mm
19 cm50 - 54 mm
Horloges voor dames

Horloges voor heren

4 van 12 artikelen gezien


Soort glas

Er worden verschillende soorten horlogeglas gebruikt ter bescherming van het uurwerk. Over het algemeen geldt: hoe harder het glas, hoe kostbaarder het horloge. Zo heb je een prima bescherming als je kiest voor kunststofglas of mineraalglas, al zijn deze glassoorten niet volledig bestand tegen krasjes. Voor de ultieme bescherming kun je dan ook het beste kiezen voor saffierglas. Dit is de sterkste en meest heldere glassoort voor horloges, maar ook kostbaarder dan de andere soorten.

Type sluiting

Iedereen die regelmatig een horloge draagt, heeft een bepaalde voorkeur voor een horlogesluiting. Als comfort hoog op je lijstje staat, is de vouwsluiting of vlindersluiting ideaal. Dit is een horlogesluiting waarbij je de delen vouwt tot één geheel. Een standaard horloge wordt vrijwel altijd uitgerust met een gespsluiting: simpel in gebruik en perfect voor als je een sluiting op maat wil. Daarnaast zijn er uitvoeringen met een haaksluiting, deze komen enkel voor bij dameshorloges.

Waterdicht horloge

Als je op zoek bent naar een waterbestendig horloge, is het van belang dat je weet hoeveel (water)druk een horloge kan weerstaan. De mate van waterdichtheid wordt meestal uitgedrukt in ATM (atmosfeer).

3 ATM | spatwaterdicht | geschikt voor in de regen

5 ATM | waterdicht | geschikt om mee te zwemmen en douchen

10 ATM | waterdicht | geschikt voor watersporten

20 ATM | waterdicht | geschikt om mee te duiken tot 30 meter

100 ATM | waterdicht | geschikt voor diepzeeduiken

Waterdichte horloges voor heren

Waterdichte horloges voor dames

4 van 12 artikelen gezien


Stijlen en soorten horloges

Nu je alle praktische zaken op orde hebt, kun je de stijl van je horloge kiezen. Houd je van een luxe uitstraling? Kies dan voor een klassiek horloge. Ideaal voor de sportliefhebber is een smartwatch: de perfecte combinatie van functionaliteit en stijl.

Naast de verschillende stijlen heb je ook verschillende soorten horloges, zoals hybride en analoog. Als je de functies van je horloge wilt uitbreiden met slimme functies, is een hybride horloge iets voor jou. Geef je de voorkeur aan een traditioneel horloge? Kies dan voor een analoog horloge.

Fashionable horloges voor dames

Smartwatches voor heren

4 van 12 artikelen gezien


Lees meer