Hoe slijp je een mes?
Je kan op verschillende manieren zelf messen slijpen. De mooiste manier van slijpen is met behulp van slijpstenen of wetstenen. Een slijpsteen – te vinden in de collectie Zwilling J.A. Henckels keukenmessen - levert namelijk het scherpste resultaat, maar vergt ook een bepaalde techniek. Je moet hiervoor echt even de tijd nemen én je hebt vaak meerdere stenen of korrelgroottes nodig. Door meerdere korte sleepbewegingen of lange halen te maken, zal het mes uiteindelijk scherp worden. Oefening baart kunst!
Voor het dagelijkse onderhoud en om je messen vlak voor het koken aan te scherpen, is een slijpstaaf van onder andere Diamant Sabatier erg handig. Deze slijpmethode is alleen geschikt voor messen die redelijk scherp zijn, aangezien er relatief weinig materiaal wordt afgeslepen. Bij deze manier van slijpen is het belangrijk om een hoek van 15 tot 20 graden aan te houden, waarbij je het volledige snijvlak - van heftaanzet tot mespunt - langs het aanzetstaal naar beneden trekt. De snelheid is hierbij niet van belang.
Maar hoe ziet het met een broodmes slijpen? Het slijpen van een broodmes vereist een specifiekere aanpak, aangezien het een kartelmes betreft. Een keramische slijpstaaf is hét ideale hulpmiddel om brood zonder enige inspanning perfect te snijden.
Als laatste kan een mes geslepen worden met één van onze messenslijpers, waaronder de messenslijper uit de collectie van Global. Je hoeft je mes maar een paar keer door de sleuven te halen en ze zijn weer scherp. Het slijpresultaat? Goed voor normaal gebruik, maar voor een extreem scherp mes kan je beter voor de slijpsteenmethode gaan.