Winkels & Openingstijden
Klantenservice

Zelf messen slijpen doe je zo

Zelfs het allerbeste mes wordt na een tijdje bot. Daarom is het belangrijk om regelmatig je messen te slijpen. Maar hoe doe je dat eigenlijk en hoe vaak is het nodig om een mes weer scherp te maken? Hier lees je alles over messen slijpen zodat je nooit meer om een scherp mes verlegen zit.

Hoe slijp je een mes?

Je kan op verschillende manieren zelf messen slijpen. De mooiste manier van slijpen is met behulp van slijpstenen of wetstenen. Een slijpsteen – te vinden in de collectie Zwilling J.A. Henckels keukenmessen - levert namelijk het scherpste resultaat, maar vergt ook een bepaalde techniek. Je moet hiervoor echt even de tijd nemen én je hebt vaak meerdere stenen of korrelgroottes nodig. Door meerdere korte sleepbewegingen of lange halen te maken, zal het mes uiteindelijk scherp worden. Oefening baart kunst!

Voor het dagelijkse onderhoud en om je messen vlak voor het koken aan te scherpen, is een slijpstaaf van onder andere Diamant Sabatier erg handig. Deze slijpmethode is alleen geschikt voor messen die redelijk scherp zijn, aangezien er relatief weinig materiaal wordt afgeslepen. Bij deze manier van slijpen is het belangrijk om een hoek van 15 tot 20 graden aan te houden, waarbij je het volledige snijvlak - van heftaanzet tot mespunt - langs het aanzetstaal naar beneden trekt. De snelheid is hierbij niet van belang.

Maar hoe ziet het met een broodmes slijpen? Het slijpen van een broodmes vereist een specifiekere aanpak, aangezien het een kartelmes betreft. Een keramische slijpstaaf is hét ideale hulpmiddel om brood zonder enige inspanning perfect te snijden.

Als laatste kan een mes geslepen worden met één van onze messenslijpers, waaronder de messenslijper uit de collectie van Global. Je hoeft je mes maar een paar keer door de sleuven te halen en ze zijn weer scherp. Het slijpresultaat? Goed voor normaal gebruik, maar voor een extreem scherp mes kan je beter voor de slijpsteenmethode gaan.

Hoe vaak moet ik mijn messen slijpen?

De ultieme test om te kijken of je keukenmes nog scherp genoeg is, is het snijden van een rijpe tomaat. Gaat dat moeizaam? Dan is het tijd om het mes te slijpen, niet alleen voor het mes, maar ook voor jezelf. Het is namelijk veiliger om te snijden met een scherp mes, omdat je dan minder kracht hoeft uit te oefenen.

Hoe vaak je een mes dient te slijpen, hangt af van het soort staal en hoe intensief je het mes gebruikt. Bij dagelijks gebruik is het essentieel om je messen ongeveer één keer per maand te slijpen. Wacht niet te lang met het scherp maken van je messen, want hoe botter het mes wordt, hoe meer staal je weg moet halen om het mes weer scherp te maken. En dit verkort de levensduur van het mes.

Messen opbergen

Wil je je messen zo min mogelijk slijpen? Dan is het van essentieel belang om ze veilig en goed op te bergen. Kies bijvoorbeeld een messenset met een bijbehorend messenblok of leg mesbeschermers in de keukenla. Zo behoudt het mes zijn hoogwaardige kwaliteit en wordt hij minder snel bot.