Tafel dekken
Eten & Drinken
08
APR '21

Inspiratie: tafel dekken

Bij een heerlijke maaltijd mag een mooi gedekte tafel uiteraard niet ontbreken. Met een chic tafelkleed en bijpassende accessoires creëer je niet alleen sfeer aan tafel, maar je gerechten komen ook beter tot hun recht. Wil je eens experimenteren met andere kleuren en stijlen? De Bijenkorf legt uit hoe je een tafel dekt volgens de etiquette én geeft tips voor de decoratie.

Geschreven door
IngridContent creator lifestyle

Hoe dek je een tafel?

Er bestaan een aantal basisregels voor het dekken van de tafel, maar uiteraard is er altijd ruimte voor creativiteit. Voor een chique uitstraling zijn effen tafelkleden een uitstekende basis, die minstens 20 centimeter over de rand van de tafel horen te hangen.

Afhankelijk van de gelegenheid, kan je mooiste servies uit de kast gehaald worden. Als je gebruik maakt van onderborden, is het van belang om deze van groot naar klein te stapelen. De kleinste borden dienen voor het voorgerecht en liggen bovenop.

Chique tafelkleden

Tafel dekken: bestek, glazen en servetten

Kleed ieder bord aan met een kunstig gevouwen servet van een luxueus aanvoelend materiaal, zoals linnen of katoen. Met bestek werk je van buiten naar binnen. Het bestek dat je bij het voorgerecht gebruikt, ligt dus aan de buitenkant.

Welk soort bestek je kiest, ligt helemaal aan jouw persoonlijke smaak. Kies voor verfijnd goud bestek of ga voor een vintage bestekset met matte afwerkingen. Uiteraard mogen drinkglazen niet ontbreken. Wijnglazen krijgen een plek rechtsboven het bord en worden tot de bolling (of nét erboven, als je het ons vraagt) ingeschonken.

Een mooi gedekte tafel creëer je zo

Dé eetkamertrend van dit seizoen: gekleurd glaswerk. Combineer verschillende pasteltinten voor een elegante, zomerse sfeer. Wil je écht uitpakken? Kies dan voor prachtige dienbladen, stoere serveerplanken en elegante etagères om jouw gerechten zo mooi mogelijk op te presenteren.

Wat betreft de decoratie, kun je het beste kiezen voor kleine objecten. Zo creëer je met de tafeldecoratie van Urban Nature Culture op subtiele wijze een sfeervolle ambiance. Voeg enkele droogbloemen of eucalyptus takken toe en de tafel is compleet.

Elegante glazen

Tafel dekken ideeën: high tea

De high tea wint aan populariteit en daarmee ook de retro serviezen en tafeldecoratie. Denk aan ontbijtborden in zachte pasteltinten en delicate theekopjes met gouden accenten. Een deftige theepot en bijpassende suikerpot voegen een traditionele touch toe aan het geheel.

Organiseer jij binnenkort een high tea of ben je juist op zoek naar de perfecte kop koffie? Lees dan alles over koffie en thee en laat je inspireren.

Stijlvolle serviezen

Lees meer