Wijn-spijs gids
Eten & Drinken
03
NOV '21

Wijn-spijs gids

Een bijzonder jaar is bijna voorbij. We kijken terug op de afgelopen periode en doen wat we het meest gemist hebben: tijd doorbrengen met vrienden en familie. Verras je gasten met onze favoriete smaakcombinaties en maak het feestseizoen nog specialer.

placeholder
Geschreven door
IngridContent creator lifestyle

De borrel

Charcuterie en kaas, een gouden duo op elke borrelplank. Over het algemeen geldt dat wijnen met een hoog alcoholpercentage beter passen bij sterke smaken en dat wijnen en kazen uit dezelfde regio elkaar complementeren. Stel daarom een borrelplank samen met ingrediënten uit jouw favoriete land en schenk daar bijvoorbeeld een Franse of Italiaanse wijn bij. Helemaal leuk als je hier ook de tafeldecoratie en de achtergrondmuziek op afstemt.

Stijlvol serveren

4 van 12 artikelen gezien


Aperitief en amuses

Een aperitief is een drankje dat vóór de maaltijd gedronken wordt en kan variëren van wijn tot een cocktail, maar bubbels zijn verreweg het meest populair. Een glas champagne of mousserende wijn is een feestelijk begin van de avond en reinigt door de mousse (koolzuurbelletjes) bovendien het smaakpallet. Bij het aperitief worden vaak amuses geserveerd, kleine hapjes die de smaakpapillen activeren. Het is dus belangrijk dat deze kleine gerechtjes niet te machtig zijn.

Een klassieke combinatie van aperitief en amuse is die van champagne en oesters. Ga hierbij voor een brut champagne (droog en stevig) en een vinaigrette met citroensap. Dit zuurtje en de ziltige smaak van de oesters passen perfect bij de champagne. Ga je voor een zachtere demi-sec of mousserende wijn? Dan zijn gevulde dadels, blini’s met zalm of een luxe olijven-noten mix de ideale amuses.

Moët & Chandon

4 van 12 artikelen gezien


Wijn bij visgerechten

Over het algemeen leren we: witte wijn bij vis, rode wijn bij vlees. Prima vuistregel, maar er zijn zoveel verschillende wijnen te vinden dat je eigenlijk altijd wel een passende combinatie kunt maken. Ook als je graag de regels overtreedt.

Staat er zalm of makreel op het menu en drink je daar graag een glas rood bij? Dan is een lichte rode wijn met weinig tannines zoals deze Merlot van The Fishwives Club een smaakvolle match. Ook Pinot Noir, Gamay of Grenache zijn goede opties bij vette of gerookte vissoorten. Witvis zoals kabeljauw en pangasius vraagt echter wel om witte wijn en combineer je het beste met Sauvignon Blanc, Pinot Grigio of Chardonnay.

Witte wijn

4 van 12 artikelen gezien


Wijn bij vleesgerechten

Ook bij vleesgerechten zijn er talloze combinaties te maken. Zo smaakt varkensvlees heerlijk bij Pinot Noir, maar ook een vettige Chardonnay heeft genoeg body om de smaak van het vlees te compenseren. Ben je een grote steakliefhebber? Dan schenk je daar vast graag een mooie fles rood bij. Met een middelzware Cabernet Sauvignon, Tempranillo of Syrah zit je eigenlijk altijd goed, maar ook een Malbac of Merlot smaakt heerlijk bij gebakken of gegrild rundvlees. Bij kip kan je zowel witte als rode wijn schenken, zolang deze maar niet te zwaar is. Rosé zou in dit geval een perfect alternatief zijn.

Rode wijn

4 van 12 artikelen gezien


Wijn bij vegetarische gerechten

Bij een maaltijd met groente in de hoofdrol is de keuze van de wijn vooral afhankelijk van de bereidingswijze. Kies je voor rauwe of kort gegrilde groente in bijvoorbeeld een salade? Dan kun je daar het beste een lichte, witte wijn zoals Sauvignon Blanc, Pinot Blanc of Riesling bij schenken. Bij gekookte of gestoomde groente is een vollere witte wijn beter op zijn plaats, of een rode wijn zoals Carmenère.

Bij pittige, Aziatische smaken zou je misschien snel aan een verkoelend biertje denken, maar een kruidige en aromatische rode wijn tilt dit soort gerechten juist naar een hoger niveau. Denk hierbij aan een krachtige Shiraz of Grenache. Bij pasta drinken wij – geheel volgens het advies om zoveel mogelijk ingrediënten uit dezelfde streek te halen – het liefst Italiaanse wijn.

Kookboeken

4 van 12 artikelen gezien


Wijn bij het dessert

Bij het nagerecht gaat het allemaal om de juiste balans. Machtige smaken? Machtige wijn. Frisse smaken? Lichte wijn. Kies bij vers fruit daarom voor een mousserende wijn, deze complimenteert namelijk het zurige karakter van het fruit en biedt tevens wat frisheid na de maaltijd. Ga je juist voor chocolade? Dan kun je eventueel de rode wijn van het hoofdgerecht doorschenken bij het dessert. Of natuurlijk gewoon een nieuwe fles openmaken. Proost!

Piper-Heidsieck

4 van 12 artikelen gezien