Winkels & Openingstijden
Klantenservice
Eten & Drinken
30
MEI '20

Wijn-spijs gids

Een culinaire avond met familie, een gezellige borrel met vrienden of juist een romantisch diner voor twee; daar mag een mooie fles wijn bij geschonken worden. Laat je adviseren door onze favoriete wijn-spijs combinaties en geniet van de beste smaken op het bord én in het glas.

author
Geschreven door
IngridContent creator lifestyle

Een culinaire avond met familie, een gezellige borrel met vrienden of juist een romantisch diner voor twee; daar mag een mooie fles wijn bij geschonken worden. Laat je adviseren door onze favoriete wijn-spijs combinaties en geniet van de beste smaken op het bord én in het glas.

author
Geschreven door
IngridContent creator lifestyle

De borrel

Charcuterie en kaas, een gouden duo op elke borrelplank. Over het algemeen geldt dat wijnen met een hoog alcoholpercentage beter passen bij sterke smaken en dat wijnen en kazen uit dezelfde regio elkaar complementeren. Stel daarom zelf een borrelplank samen met ingrediënten uit jouw favoriete land en schenk daar bijvoorbeeld een Franse of Italiaanse wijn bij. Helemaal leuk als je hier ook de tafeldecoratie en de achtergrondmuziek op afstemt.

Stijlvol serveren

  • Bowls and Dishes Snij- en serveerplank van olijfhout 35 cm

    Bowls and Dishes

    Snij- en serveerplank van olijfhout 35 cm

    21,50
  • Stoned Serveerplank 30 x 15 cm

    Stoned

    Serveerplank 30 x 15 cm

    24,95
  • Boska Serveerplank S van marmer set van 2

    Boska

    Serveerplank S van marmer set van 2

    19,99
  • Boska Kaasplank 46 cm
    25%

    Boska

    Kaasplank 46 cm

    (Adviesprijs19,99)15,-

4 van 12 artikelen gezien


Aperitief en amuses

Een aperitief is een drankje dat vóór de maaltijd gedronken wordt en kan variëren van wijn tot een cocktail, maar bubbels zijn verreweg het meest populair. Een glas champagne of mousserende wijn is een feestelijk begin van de avond en reinigt door de mousse (koolzuurbelletjes) bovendien het smaakpallet. Bij het aperitief worden vaak amuses geserveerd, kleine hapjes die de smaakpapillen activeren. Het is dus belangrijk dat deze kleine gerechtjes niet te machtig zijn.

Een klassieke combinatie van aperitief en amuse is die van champagne en oesters. Ga hierbij voor een champagne brut (droog en stevig) en een vinaigrette met citroensap. Dit zuurtje en de ziltige smaak van de oesters passen perfect bij de champagne. Ga je voor een zachtere demi-sec of mousserende wijn? Dan zijn gevulde dadels, blini’s met zalm of een luxe olijven-noten mix de ideale amuses.

Moët & Chandon

4 van 12 artikelen gezien


Wijn bij visgerechten

Over het algemeen leren we: witte wijn bij vis, rode wijn bij vlees. Prima vuistregel, maar er zijn zoveel verschillende wijnen te vinden dat je eigenlijk altijd wel een passende combinatie kunt maken. Ook als je graag de regels overtreedt. Staat er zalm of makreel op het menu en drink je daar graag een glas rood bij? Dan is een lichte rode wijn met weinig tannines zoals deze Merlot van The Fishwives Club een smaakvolle match. Ook Pinot Noir, Gamay of Grenache zijn goede opties bij vette of gerookte vissoorten. Witvis zoals kabeljauw en pangasius vraagt echter wel om witte wijn en combineer je het beste met Sauvignon Blanc, Pinot Grigio of Chardonnay.

Witte wijn

  • Librije's winkel Kus van Thérèse Sauvignon Blanc en Tempranillo set van 2
    6 halen 5 betalen

    Librije's winkel

    Kus van Thérèse Sauvignon Blanc en Tempranillo set van 2

    18,95
  • Miss Anaïs Chardonnay Viognier witte wijn 750 ml
    6 halen 5 betalen

    Miss Anaïs

    Chardonnay Viognier witte wijn 750 ml

    9,95
  • Bernardus Chardonnay witte wijn 750 ml
    6 halen 5 betalen

    Bernardus

    Chardonnay witte wijn 750 ml

    29,95
  • Neleman Just Fucking Good Wine witte wijn 750 ml
    6 halen 5 betalen

    Neleman

    Just Fucking Good Wine witte wijn 750 ml

    11,95

4 van 12 artikelen gezien


Wijn bij vleesgerechten

Ook bij vleesgerechten zijn er talloze combinaties te maken. Zo smaakt varkensvlees heerlijk bij Pinot Noir, maar ook een vettige Chardonnay heeft genoeg body om de smaak van het vlees te compenseren. Ben je een grote steakliefhebber? Dan schenk je daar vast graag een mooie fles rood bij. Met een middelzware Cabernet Sauvignon, Tempranillo of Syrah zit je eigenlijk altijd goed, maar ook een Malbac of Merlot smaakt heerlijk bij gebakken of gegrild rundvlees. Bij kip kun je zowel witte als rode wijn schenken, zolang deze maar niet te zwaar is. Rosé zou in dit geval een perfect alternatief zijn.

Rode wijn

  • Tommasi Amarone Classico Della Valpolicella Vintage rode wijn 750 ml
    6 halen 5 betalen

    Tommasi

    Amarone Classico Della Valpolicella Vintage rode wijn 750 ml

    49,95
  • Ceci Lambrusco Rosso mousserende rode wijn in krijtfles 750 ml

    Ceci

    Lambrusco Rosso mousserende rode wijn in krijtfles 750 ml

    16,95
  • Neleman Just Fucking Good Wine rode wijn 750 ml
    6 halen 5 betalen

    Neleman

    Just Fucking Good Wine rode wijn 750 ml

    16,95
  • Voga Italia Quattro rode wijn 750 ml
    6 halen 5 betalen

    Voga Italia

    Quattro rode wijn 750 ml

    10,95

4 van 12 artikelen gezien


Wijn bij vegetarische gerechten

Bij een maaltijd met groente in de hoofdrol is de keuze van de wijn vooral afhankelijk van de bereidingswijze. Kies je voor rauwe of kort gegrilde groente in bijvoorbeeld een salade? Dan kun je daar het beste een lichte, witte wijn zoals Sauvignon Blanc, Pinot Blanc of Riesling bij schenken. Bij gekookte of gestoomde groente is een vollere witte wijn beter op zijn plaats, of een rode wijn zoals Carmenère.

Bij pittige, Aziatische smaken zou je misschien snel aan een verkoelend biertje denken, maar een kruidige en aromatische rode wijn tilt dit soort gerechten juist naar een hoger niveau. Denk hierbij aan een krachtige Shiraz of Grenache. Bij pasta drinken wij – geheel volgens het advies om zoveel mogelijk ingrediënten uit dezelfde streek te halen – het liefst Italiaanse wijn.

Kookboeken

4 van 12 artikelen gezien


Wijn bij het dessert

Bij het nagerecht gaat het allemaal om de juiste balans. Machtige smaken? Machtige wijn. Frisse smaken? Lichte wijn. Kies bij vers fruit daarom voor een mousserende wijn, deze complimenteert namelijk het zurige karakter van het fruit en biedt tevens wat frisheid na de maaltijd. Ga je juist voor chocolade? Dan kun je eventueel de rode wijn van het hoofdgerecht doorschenken bij het dessert. Of natuurlijk gewoon een nieuwe fles openmaken. Proost!

Piper-Heidsieck

  • Piper-Heidsieck Champagne Cuvée Brut geschenkset 750 ml
    Alleen bij de Bijenkorf

    Piper-Heidsieck

    Champagne Cuvée Brut geschenkset 750 ml

    54,95
  • Piper-Heidsieck Cuvée Brut champagne met lipstick cadeauverpakking
    Alleen bij de Bijenkorf

    Piper-Heidsieck

    Cuvée Brut champagne met lipstick cadeauverpakking

    60,-
  • Piper-Heidsieck Cuvée Brut champagne met ijsje cadeauverpakking
    Nieuwe collectie

    Piper-Heidsieck

    Cuvée Brut champagne met ijsje cadeauverpakking

    60,-
  • Piper-Heidsieck Cuvée Sublime champagne met lipstick cadeauverpakking 750 ml
    Alleen bij de Bijenkorf

    Piper-Heidsieck

    Cuvée Sublime champagne met lipstick cadeauverpakking 750 ml

    60,-

4 van 12 artikelen gezien