Eerder maakte ze veel werk rond het thema stilte en dankzij het gezegde ‘spreken is zilver, zwijgen is goud’ kwam ze op haar huidige materiaal. Dankzij de nieuwe vertaling van de vorm van een standaard goudstaaf, nodigt van Sonsbeeck uit om de waarde te herdefiniëren, van goud en van kunst an sich.
Sarah van Sonsbeeck: ‘Het komt voort uit mijn kinderdroom een hele winkel leeg te kunnen kopen. Hoeveel zou daar dan voor nodig zijn? Ik heb in gedachten zeven goudstaven laten smelten, ongeveer drie en een half miljoen euro, daar kom je vast al een end mee. Een warenhuis is natuurlijk een plaats van transactie. Je koopt met geld kleding, maar ook misschien een droom, een ideaalbeeld, een nieuwe versie van jezelf. En kunst is misschien ook wel een transactie. Je kijkt en krijgt er een ervaring voor terug, of je koopt het en bezit dan een idee van de kunstenaar, of niet? Ik hoop nog steeds een oliesjeik of bank te ontmoeten die hun goudstaven willen omsmelten tot kunst, zou het nou meer of juist minder waard worden ervan?’
Caroline Krouwels Head of Creative Office de Bijenkorf: 'De ‘gouden' werken van Sarah van Sonsbeeck fascineren mij al een aantal jaar. Elke keer zie ik iets anders. Het kan juist de stilte van het werk zijn, of de beweging en de reflectie. Het is elk moment wonder schoon'
Sarah van Sonsbeeck studeerde architectuur aan de TU Delft en kunst op de Gerrit Rietveld Academie. In 2008 en 2009 was zij resident bij de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Haar werk was onder meer te zien bij De Nederlandsche Bank, Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam, Van Abbe museum, Eindhoven, Museum De Paviljoens, Almere, Museum Abteiberg, Mönchengladbach, en het Stedelijk Museum, Amsterdam. Van Sonsbeeck is de winnares van de Theodora Niemijer prijs en de Volkskrant Beeldende Kunst Publieksprijs. Sarah van Sonsbeeck wordt vertegenwoordigd door Annet Gelink Gallery Amsterdam.
Room On The Roof is gesitueerd in de toren op het monumentale pand aan de Dam: een bijzondere plek in het historische hart van de stad. In samenwerking met het Rijksmuseum nodigt de Bijenkorf nationale en internationale kunstenaars uit om vanuit hier aan hun projecten te werken. Dit kan gaan om bijvoorbeeld performances, poëzie, productontwerp, lichtprojecten, dans, muziek, film en fotografie. De werken die vanuit Room On The Roof ontstaan, worden afhankelijk van hun karakter op verschillende wijzen gedeeld met het publiek. Denk aan een expositie in de etalages, een online of live performance of een installatie die te zien is in of rond de Bijenkorf. Tot op heden hebben onder meer Maarten Baas, Irma Boom, Jan Rothuizen en Arjen Lubach gewerkt in de toren.
Alle projecten zijn te bekijken via www.roomontheroof.com+