Interview: Moes & Griet (Uashmama)

Achter veel producten bij de Bijenkorf zit een prachtig verhaal. Zo worden de multifunctionele, trendy en van wasbaar papier gemaakte zakken van Uashmama in Nederland verkocht door Moes & Griet, een bedrijf dat wordt gerund door moeder Marion en dochter Annelot. Patrick van Style Blog sprak onlangs met Moes & Griet in het restaurant van de Bijenkorf in Amsterdam.

moesgriet1907

Wat een handige zakken van Uashmama – en zo leuk om te zien ook. Hoe hebben jullie ze gevonden?
Annelot: “Ik wilde al een tijdje een eigen bedrijf starten. En de enige met wie ik dat wilde doen, was mijn moeder. We hebben dezelfde drie interesses: interieur, reizen en eten. Maar met welke van de drie gingen we iets doen? Op vakantie in Lucca hebben we de Uashmama-zakken ontdekt en meegenomen naar Nederland. We waren meteen verkocht!”

Marion: “Ik gaf naast mijn vaste baan al langer interieur- en stylingsadviezen. Dus toen hebben wij Le Sorelle, de producent in Lucca,  voorgesteld om de zakken in de Benelux te verkopen. Je moet het groots aanpakken, toch? Toen zij hier wel geïnteresseerd in bleken, boekten we gelijk tickets en hebben we ons nog dezelfde week ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. We moesten nog wel een naam verzinnen en ik dacht aan Mère et Fille.”

Annelot: “En ik dacht: zo kan ik natuurlijk nooit de telefoon opnemen! Dus ben ik zelf gaan denken en kwam ik op Moes & Griet, synoniemen voor moeder en dochter.”

Broodzak_brood_papier
En daar gingen jullie, moeder en dochter op zakenreis naar Italië.

Marion: “Ja, dat was een magisch moment. Zeker toen we in een cafeetje in de buurt vlak van tevoren snel een moodboard bij elkaar knipten en plakten om uit te leggen waar we Uashmama wilden gaan verkopen.”

Annelot: “Het gesprek ging echt op z’n Italiaans. Toen de vader ons plan eenmaal had goedgekeurd en ons een handdruk gaf, was het goed. Hij wilde geen zaken doen met zomaar een agent, maar zocht iemand met gevoel voor het product en voor de filosofie erachter. Per slot van rekening heeft hij zelf het wasbare papier van Uashmama ontwikkeld.”

Marion: “Toen we na de presentatie op onze fiets wegreden, hebben Annelot en ik bewust nog even gezwaaid. We wilden laten zien dat we ons oprecht goed voelden bij onze samenwerking. We zien de hele familie trouwens nog steeds een paar keer per jaar.”

Wasbaar_papier_kinderen
Iedereen wil natuurlijk weten hoe het is om als moeder en dochter samen te werken.
Annelot: “Heel transparant. We hebben gelukkig altijd al een goede band gehad. Maar we  hebben ook weleens een akkefietje, hoor. En dan is het juist heel goed dat je moeder en dochter bent. Normaal kun je bij een collega weleens denken: hoe ga ik dit nu eens brengen? Maar mijn moeder en ik spreken de dingen heel snel uit en dan kunnen we daarna weer gewoon verder.”

Marion: “Wij lijken innerlijk op elkaar. Vroeger gingen we al samen kamertjes opknappen, daardoor hebben we hetzelfde gevoel voor inrichting. En samen zakelijk reizen, dat is vanaf de voordeur al een feestje. We weten ook precies van elkaar welk restaurant we leuk zouden vinden.”

Annelot: “Je merkt wel dat er in de loop van de tijd een taakverdeling komt. Ik doe de marketing, de Facebookpagina en de webshop. Mijn moeder houdt zich meer bezig met de zakelijke kant.”

UASHMAMA_goud_zilver
De zakken van Uashmama worden voor de meest uiteenlopende dingen gebruikt. Wat is jullie het meest opgevallen?
Annelot: “We kennen op de markt een bakker die vroeger met grote houten kratten moest sjouwen. Nu gebruikt hij onze wasbare, lichte Uashmama-zakken. Hij is er ontzettend blij mee. Het scheelt hem veel werk met het opbouwen.”

Hebben jullie tot slot nog een leuke tip voor lezers van Style Blog?
Annelot: “Doe de dingen met gevoel. Als je het juiste gevoel ergens bij hebt, dan klopt het vaak ook. Kijk maar naar ons!”

Waar gebruik jij de zakken van Uashmama voor? Laat het ons weten!

Shop de items