Winkels & Openingstijden
Klantenservice

Topstuk Jeff Koons van Groninger Museum naar de Bijenkorf

10 April 2017

Topstuk Jeff Koons van Groninger Museum naar de Bijenkorf

Op 10 april 2017 is het precies 100 jaar geleden dat de Franse kunstenaar Marcel Duchamp een urinoir op een tentoonstelling indiende.

Hij noemde het Fountain en maakte zo uit een banaal voorwerp een kunstwerk. Het Groninger Museum eert Marcel Duchamp door het verhaal eens om te draaien. Een bijzonder stuk uit de collectie, het werk Christus en het lam van kunstenaar Jeff Koons, wordt uit het museum gehaald en krijgt een niet-kunstige functie in een andere omgeving. Tot en met donderdag 13 april is het werk te zien in de Bijenkorf in Amsterdam.

"Can we try to define art?" - Marcel Duchamp

Sinds de actie van Duchamp in 1917 kan alles en niets kunst zijn en staan kenners en niet-kenners soms radeloos voor de scheppingen van moderne kunstenaars. En hoe ondoorgrondelijk veel hedendaagse kunst nu ook lijkt, elke progressieve artiest moet zich laten meten aan deze revolutionaire act van toen.

Jeff Koons: Christus en het lam

De keuze viel niet zonder reden op een sleutelwerk van een van de meest succesvolle kunstenaars van onze tijd, de Amerikaan Jeff Koons (1955). Het werk Christus en het lam is in het jaar 1988 vervaardigd en werd in 1994 door het Groninger Museum verworven. Christus en het lam is een spiegel met stijlelementen uit de 18de eeuw. De vorm van de spiegel is afgeleid van een schilderij van Leonardo da Vinci uit het jaar 1510 dat in het Musée du Louvre in Parijs hangt: Anna te drieën is het onderwerp, het toont Maria, haar moeder Anna, het Jezuskind en een lammetje met een landschap op de achtergrond. Koons speelt met de kunstgeschiedenis en de verwachtingen van de beschouwer. Die beschouwer ziet niet alleen het werk, maar ziet ook zichzelf. Het is tenslotte een spiegel. Deze functie stelt het Groninger Museum in het warenhuis de Bijenkorf centraal. Op de afdeling accessoires van de Amsterdamse vestiging hangt een week lang Jeff Koons' Christus en het lam. Medewerkers, klanten, kunstkenners, iedereen zal deze spiegel anders waarnemen.

Op Goede Vrijdag weer terug in het museum

Op 14 april, Goede Vrijdag, keert Christus en het lam weer in het Groninger Museum terug. Het werk hangt daar in een zaal met andere objecten die stuk voor stuk ook reageren op oudere kunst.