Aperitief en amuse

Begin je feestelijke avond met een mousserende wijn. Waarom beginnen met een glaasje bubbels? Eigenlijk is dat heel erg logisch, omdat de mousse, de koolzuurbelletjes in de wijn, een aantal functies heeft. De mousse is dorstlessend, reinigt je smaakpallet en bevordert je spijsvertering.

Een amuse heeft eigenlijk hetzelfde doel als een aperitief: het activeren van je smaakpapillen. Het aperitief of de amuse wekt je eetlust op. Daarom is het belangrijk dat een amuse fris, licht of zurig is, omdat je anders snel het gevoel hebt dat je vol zit.

Maar wat kies je dan? Er zijn verschillende mousserende wijnen, zoals Cava, Prosecco (of Spumante) en Champagne. Deze drie soorten zijn niet hetzelfde. Een mousserende wijn mag alleen Champagne worden genoemd als deze via de officiële methode (procedé méthode champenoise) in het Champagne-gebied wordt gemaakt.

Hoe maak je de beste keuze? Hierin speelt je portemonnee natuurlijk een rol. Champagne is vaak de duurste keuze en spumante de meest betaalbare. Kies je aperitief op basis van wat je gaat eten. Prosecco is luchtig en soepel, Cava heeft meer body en de mooiste smaak vind je in een Champagne. Hoe langer de rijping op de fles, hoe complexer en intenser de smaak van de mousserende wijn.

Ben je een beginnend Champagne drinker? Dan zal je genieten van een demi-sec. Voor een gevorderde drinker zullen de drogere klassen zoals een brut meer in de smaak vallen.

Ben je niet zo’n fan van koolzuur? Kies dan een Frizzante. Hierin zitten veel minder koolzuurbelletjes.

En als je helemaal niet van bubbels houdt, kun je ook kiezen voor een Portugese Vinho Verde, maar raden we je ook aan om een lekkere (gekoelde) port te proberen. Waag je je helemaal niet aan alcohol vanavond? Denk dan eens aan een lekker glas vers geperste sinaasappelsap. Groot voordeel: geen last van nare katers de volgende dag.

Soep

Serveer je soep als voorgerecht? Dan passen witte wijnen hier perfect bij. Bij lichte soep zoals bouillon, groentesoep, gazpacho of tomatensoep passen frisse en fruitige wijnen zoals Champagne, droge Prosecco, Sauvignon Blanc, Muscadet, Chenin Blanc, Rueda, Gruner Veltliner, Pinot Grigio, Pinot Blanc of een mooie Chablis.

Gebonden en vollere soepen zoals tomatenroomsoep, uiensoep of een pittige Thaise kokossoep combineren het beste met zwaardere wijnen die een vol en vettig karakter hebben, zoals een Chardonnay, Vermentino, Albariño, Torrontes, Muscat, Pinos Gris, Spätlese of een Gewürztraminer.

Het makkelijkste is om de keuze van je (mousserende) wijn af te stemmen met je aperitief, zodat je wellicht maar één keuze hoeft te maken.

Vis

De keuze voor de wijn bij je visgerecht hangt af van de vissoort. Bij een vette of gerookte vis zoals zalm, paling, tonijn of makreel serveer je een stevige witte wijn met genoeg zuren zoals een Gewürztraminer, Riesling of een Sauvignon Blanc. Je kunt bij vettere vis ook kiezen voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir, Gamay of Grenache.

Bij een witvis (zoals koolvis, kabeljauw en pangasius) kies je een wat lichtere wijn en kies je niet voor een houtgerijpte wijn. Kies voor een Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, een witte Bourgogne of een goede mousserende wijn.

De bereidingswijze van je vis bepaalt ook wat voor keuze je maakt in je wijn. Bij gegrilde vis passen volle witte wijnen zoals een Chardonnay of een rosé. Bij licht gebakken witvis past een Chablis of Chenin Blanc. Bij vis die gebakken is in een vettige saus past een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland met een volle smaak of een Chardonnay. Bij gerookte vis kun je kiezen voor een Sancerre of een Pinot Noir.

Kies je op je feestelijke avond voor een pittig (specerijen zoals kerrie, cayenne, sambal en paprika) gerecht en wil je daar toch graag wijn bij drinken, dan adviseren wij een fruitige rode wijn of lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of Pinot Gris of zelfs een lichtzoete Riesling.

Vlees

Bij vlees geldt de volgende vuistregel: rode wijn bij rood vlees en witte wijn bij wit vlees. Rood vlees komt van het rund, lam, schaap en geit. De meeste delen van het kalf zijn wit vlees. Varkensvlees zit tussen rood en wit vlees in en afhankelijk van de bereiding is rood of wit de beste optie.

De bereidingswijze van je vlees bepaalt ook wat voor keuze je maakt in je wijn. Kies je voor een steak, dan passen daar middelzware wijnen bij. Met grote druiven zoals Cabernet Sauvignon, Tempranillo en Syrah speel je eigenlijk altijd op safe.

Bekijk hieronder in het overzicht welke wijnen we je adviseren bij welk soort vlees:

VleessoortDruif
Kalf (gebakken, geroosterd, gewokt)Wit: Grüner Veltliner, Vermentino. Rood: Valpolicella, Spätburgunder
Kalf (gebraden)Wit: Riesling Spätlese. Rood: Grenache
Kalf (gestoofd)Wit: Chardonnay met hout, Chenin Blanc met hout. Rood: Bourgogne, Pinot Noir, Malbec
Lam (gebakken, geroosterd, gewokt)Rood: Bardolino en Merlot
Lam (gebraden)Rood: Montepulciano, Pinot Noir, Pinotage en Syrah
Lam (gestoofd)Rood: Shiraz en Susumaniello
Rund (gebakken, geroosterd)Rood: Cabernet Sauvignon, Bordeaux en Malbec
Rund (gebraden)Rood: Châteauneuf-du-Pape en Ribera del Duero
Rund (gestoofd)Rood: Barolo en Shiraz
Varken (gebakken, geroosterd, gewokt)Wit: Riesling, Viognier. Rood: Spätburgunder, Pinot Noir
Varken (gebraden)Wit: Chardonnay met hout, Chenin Blanc met hout. Rood: Navarra, Merlot, Shiraz

WILD

Wild en wijn kun je zien als een gelukkig huwelijk. Als wijn en wild op elkaar zijn afgestemd, gaan beide beter smaken. Maar welke wijn past bij welk stuk wildvlees?

GerechtWijn
PatrijsChardonnay uit Australië of Californië of witte Bourgogne
Wilde grijze patrijsRode Bordeaux of Bourgogne
FazantChardonnay, Pinot Noir, zachte rode wijnen zoals Volnay en Pommard en witte wijnen uit de Bourgogne
HoutduifCru uit de Beaujolais, Spaanse Rioja, Montepulciano, volle Bourgogne, Malbec of Chileense Cabernet Sauvignon
Wilde eendRode wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot of Bourgogne
Wild konijnWit: Pinot Gris, Grauburgunder, Verdicchio en Pinot Grigio. Rood: Anjou of Sangiovese
HazenrugfiletBeaujolais cru, Bourgogne, Douro uit Portugal of Pinot Noir
HazenpeperMalbec, Châteauneuf-du-Pape, Rioja Reserva of Montepulciano
ReeRioja Reserva, Chianti Classico of Australische Shiraz
EdelhertBarolo, Barbaresco, Malbec of rode Bourgogne
Wild zwijnChâteauneuf-du-Pape, Barolo of Douro (Portugal)
Wildragout, wildstoof of wildpeperShiraz uit Australië, Malbec of Châteauneuf-du-Pape
WildpatéRioja Crianza, rode Bordeaux of Duitse Spätburgunder

Vegetarisch

Ben jij gek op groenten en wil je ze dit feestseizoen de hoofdrol geven? Dan adviseren we je om bij een vegetarisch voorgerecht te kiezen voor een volle en vettige witte wijn (Chardonnay, Pinot Gris of Gewürztraminer), omdat deze gerechten vaak een minder vette of krachtige smaak hebben. Kies je voor een vegetarisch gerecht met bonen, tomatensaus, aubergine of kaas, kies dan een soepele, sappige rode wijn, zoals een Beaujoulais, Spätburgunder of Pinot Noir, maar ook de bekendere Merlot of Cabernet Sauvignon passen hier uitstekend bij.

Bij gerechten zoals portobello of paprika gevuld met kaas, risotto met kaas, geitenkaas of artisjokken kun je kiezen voor een soepele, sappige rode wijn, maar ook voor een frisse, fruitige, witte wijn, zoals Chenin Blanc, Rueda, Pinot Grigio, Pinot Blanc of Chablis.

Dan nog een aantal regels met betrekking tot de bereiding:

  • Als de groenten rauw, fris of krokant zijn, kies dan een lichte witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Pinot Blanc of Riesling
  • Zijn de groenten gekookt of gestoomd? Kies dan een ronde, volle witte wijn zoals Chenin Blanc of Pinot Gris. Of kies een rode wijn, zoals Carmenère.
  • Bij gebakken of gestoofd groenten of groenten die aards van smaak zijn, kies je een volle krachtige wijn. Voor de witte wijnen moet je denken aan een Chardonnay, Viognier of Verdicchio. Bij rode wijnen kun je denken aan Pinot Noir, Cabernet Sauvignon of Tempranillo.

Kies bij de volgende ingrediënten een bijpassende wijn:

IngrediëntenDruif
SaladeVerdejo, Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc of Vinho Verde
Wortels, bietjes, aubergine en paprikaGrüner Veltliner Sauvignon Blanc of Moscatel
Champignons en paddenstoelenWit: Bourgogne of Riesling. Rood: Rioja Reserva
Pompoen, peulvruchten en koolsoortenWit: Chardonnay, Viognier, Verdicchio. Rood: Pinot Nor, Cabernet Sauvignon, Tempranillo

Kaas

Als je kiest voor kaas als dessert, dan is er genoeg keuze qua wijnen. Vaak werkt de wijn/kaas combinatie het beste als de wijn en kaas uit dezelfde regio komen.

Veelvoorkomende combinaties zijn bijvoorbeeld brie met een volle Chardonnay, Roquefort met een Sauternes, een Stilton met vintage port, Gouda kaas met Chardonnay of een witte Bourgogne, gorgonzola met Barolo of een zoette witte Gigondas, manchego combineert goed met Amontillado en Parmigiano-Reggiano met een Barolo of Barbaresco.

WijnKaas
Lichte fruitige rode wijnCambozola, Rochebaron
Volle rode wijnFourme d’Ambert, Gruvere
Zoete witte wijnRoquefort, Saint Albrav, Saint Agur
Droge witte wijnBrie, gevulde brie, jong belegen geitenkaas, oude Hollandse geitenkaas
RoséCheddar, Emmentaler
Rode portCambozola, Blue Stilton, Hollandse Blauwader

Zoet

Bij een zoet nagerecht geldt: is het toetje zoet, dan moet de wijn nog zoeter. Wijnen die bij het nagerecht geserveerd worden, hebben vaak een hoger alcoholpercentage. Je kunt bij desserts ook kiezen voor port, sherry of een versterkte wijn zoals Marsala.

Kies bij vers fruit voor een mousserende wijn vanwege de hogere zuren in het fruit en kies voor een dessert met chocolade voor een goede port of Banyuls uit de Franse streek Roussillon.

  • Inloggen
  • Nieuwe klant
  • Mijn account
  • Verlanglijst
  • Uitloggen

Winkels & Openingstijden

Bezorgen en retourneren

Winkelmand

Verlanglijst

Wachtwoord vergeten

Weet u uw wachtwoord niet meer? Vul hieronder uw e-mailadres in. We sturen u binnen enkele minuten een e-mail waarmee een nieuw wachtwoord kan worden aangemaakt.

Bedankt, u ontvangt binnen enkele minuten een e-mail daarin een persoonlijke link waarmee een nieuw wachtwoord aangemaakt kan worden.

terug naar inloggen

Nieuwe klant

Word eenvoudig Privilege Member en geniet van gepersonaliseerde communicatie en vele andere privileges, zoals gratis verzending en exclusieve cadeaucards.

Shop the look

products

Bezoek onze Belgische
Webshop

Ben jij in België? Bezoek dan onze Belgische webshop en geniet van:

Ga naar debijenkorf.be
of blijf op debijenkorf.nl