Vandaag voor 22.00 uur besteld, morgen in huis

Gratis bezorging met een webshopaccount*

Vandaag voor 22.00 uur besteld, morgen in huis

Iittala

Met de tijdloze objecten van dit Finse designmerk koop je niet zomaar iets moois, maar ook iets dat je dagelijks kunt gebruiken. De meeste collecties bestaan al tientallen jaren en zijn uitstekend met elkaar te combineren. Met Iittala heb je prachtig Scandinavisch design in huis dat je leven lang meegaat.

Iittala Wonen

536 artikelen
Kies categorie
Filteren
1-48 van 536

iittala bij de Bijenkorf

iittala is een Fins merk dat in 1881 als een glasfabriek is begonnen in het gelijknamige Finse plaatsje. De visie is dat de producten onderscheidend, combineerbaar en multifunctioneel moeten zijn, met een tijdloos design dat de gebruiker inspireert. Kwaliteit staat hoog in het vaandel. Het was een van de eerste bedrijven die de ouderwetse, gedecoreerde serviezen verving door functionele producten die deden denken aan organische vormen, iets van kenmerkend is voor Scandinavisch design. De producten van iittala zijn modern, puur en strak vormgegeven. Alvar Aalto was een zeer belangrijke persoon in de ontwikkeling van dit merk. Hij geloofde dat iittala-producten essentieel, mooi, nuttig en voor iedereen beschikbaar moesten zijn.

iittala combineert Scandinavisch design met functionaliteit en kwaliteit. Daarnaast zijn de iittala producten ontworpen om te worden gecombineerd. Combineer bijvoorbeeld de klassieke ontwerpen van Kaj Franck en Alver Aalto met nieuwe ontwerpen van Klaus Haapaniemi en Harri Koskinen. Laat je inspireren door het ruime assortiment van iittala.

De geschiedenis van iittala

De geschiedenis van iittala gaat terug naar het jaar 1881. In het Finse dorpje werd toen een glasfabriek geopend die de naam iittala kreeg. In de vroege jaren werd daar geblazen, geperst, gepolijst en geschilderd glas geproduceerd.
In het begin van de twintigste eeuw werd het meeste serviesgoed beschilderd met allerlei tierelantijntjes. iittala was toen de eerste die overstapte van decoratief serviesgoed naar functioneel serviesgoed met een progressief Scandinavisch design. De ontwerpen waren basic en gebruiksvriendelijk. Dit bewijst dat iittala al vroeg bezig was met het ontwerpen van functionele producten.
De grote doorbraak kwam pas in de jaren ’30 en ’40. In die tijd speelden Alvar Aalto, Aino Aalto en Kaj Franck een grote rol in de ontwikkeling van het merk. Zij vonden dat er achter elk product een gedachte moest zitten. Daarbij moesten de producten voor iedereen beschikbaar zijn. Deze ideeën zijn de basis van de designfilosofie van iittala. De uitgebreide glasserviezen werden vervangen door eenvoudige, moderne ontwerpen met een Scandinavisch design.
Vandaag de dag produceert iittala niet alleen serviezen, maar ook verschillende woonaccessoires, zoals lampen, waxinelichthouders en vazen.

De collecties van iittala

De traditionele samenwerking met getalenteerde ontwerpers vormt de basis van de productontwikkeling bij iittala. De namen Alvar en Aino Aalto zijn hierbij onlosmakelijk verbonden met het merk. Iedere collectie van iittala heeft een eigen unieke stijl. Hieronder een aantal typerende serviescollecties van iittala:

Aino Aalto: glaswerk dat sinds de lancering onafgebroken in het assortiment zit. Een eenvoudige en ruimtebesparende lijn, die geïnspireerd is op de ringen die in het water verschijnen wanneer je er een steentje ingooit.

Kartio: een tijdloos design uit 1958. De Kartio glazen zijn de perfecte balans tussen materiaal en geometrische vormen.

Kastelhemi: een collectie die geïnspireerd is op dauwdruppels in de morgenzon. Een vrij nieuw design van geperst glas.

Taika: kleurrijk en betoverend servies met prachtige beschilderingen.

Teema: basic servies die het hart van de iittala-collectie vormt. Elk object is het bewijs van essentieel design en heeft één van de drie basisvormen: cirkel, vierkant of driehoek.