Winkels & Openingstijden
Klantenservice
Gecreëerd door
KristenRedacteur Mode

Alles over de jas

Een warme jas is je steun en toeverlaat op regenachtige dagen en bij koude temperaturen. Belangrijk dus om de perfecte winterjas te vinden. Als je op een aantal belangrijke eigenschappen zoals voering, vulling en waterdichtheid let, is de keuze zo gemaakt. Wij zetten deze eigenschappen mét duidelijke uitleg voor je op een rij.

1. Voering jas

De voering is de binnenste laag van de jas en is één van de factoren die bepalen hoe warm je jas is. Het winterse weer vraagt natuurlijk om een warme winterjas en daarom is een volledig gevoerde jas dan ook onmisbaar tijdens dit koude seizoen. Een synthetische of natuurlijke voering is daarbij ideaal voor een koude, maar droge winterdag.

Halfgevoerde jassen, zoals een elegante mantel of trenchcoat, zijn juist perfect om in de herfst te dragen. Een ongevoerde jas biedt daarentegen geen extra warmte of isolatie en is daarmee een uitstekende keuze voor in de zomer of als onderjas. De spijkerjas is hier een goed voorbeeld van.

2. Vulling jas

Naast de voering hangt de warmte van een jas ook af van de vulling. Wil je een jas die lichtgewicht is en ook nog eens warm? Dan is een donsjas perfect. Wanneer het niet alleen koud is, maar ook nog eens regent, wordt echter een jas met een waterdichte vulling zoals een synthetische vulling aangeraden.

3. Waterafstotend versus waterdicht

De functionaliteiten waarover je jas beschikt, bepalen hoe droog je blijft bij een regenbui. Een waterafstotende jas, zoals een softshell jas, houdt je droog bij mildere regenbuien, maar kan bij langdurige regenbuien wel doorlekken. Ben je op zoek naar een jas die je ook tijdens hevige regenbuien droog houdt? Kies dan voor een jas van waterdichte stof. Water zal dan in geen geval door het materiaal heen dringen.

4. Materiaal jas

Bijna niets bepaalt meer hoe weerbestendig je jas is dan het materiaal waaruit het gemaakt is. Is het buiten winters en koud? Kies dan voor een wollen jas of een gewatteerde jas met donsvulling. Een jas als de parka, die gemaakt is van stevig katoen, is ideaal voor de winter en koude, natte herfstdagen. 

Leer past zich als het ware aan het klimaat aan: bij koud weer houdt een leren jas je lekker warm, maar het wordt gelukkig nooit té warm. Een imitatieleren jas is juist weer geschikt voor mildere temperaturen.

Toch op zoek naar iets meer warmte? Kies dan voor een jas van imitatiebont. Uiteraard kun je ook kiezen voor een duurzame jas van bijvoorbeeld biokatoen voor een (mode)bewustere garderobe.