Winkels & Openingstijden
Klantenservice

Over de Bijenkorf

Over de Bijenkorf

De Bijenkorf is het meest inspirerende, creatieve en duurzame warenhuis, waar iedereen zich bijzonder kan voelen.

Geschiedenis

Meer dan 150 jaar geschiedenis

De geschiedenis van de Bijenkorf begint in 1870, als Philip Simon Goudsmit op de Nieuwendijk in Amsterdam een kleine fourniturenwinkel opent die hij Magazijn de Bijenkorf noemt. De zaken gaan goed en in 1915 verhuist de winkel naar het bekende gebouw op de Dam. In 1926 volgt de tweede winkel in Den Haag en in 1930 opent de Rotterdamse Bijenkorf zijn deuren. Daarna volgen Eindhoven, Utrecht, Amstelveen en Maastricht. Ooit waren in onder andere Groningen, Den Bosch en Arnhem nog een aantal kleinere winkels, maar sinds 2014 bestaat de keten uit zeven winkels.

De geschiedenis van de Bijenkorf is verweven met die van kunst, cultuur, mode en de maatschappelijke ontwikkeling van Nederland en vele beroemde (internationale) kunstenaars, waaronder architecten, schilders en ontwerpers.

Lees meer over de geschiedenis van de Bijenkorf

Wil je meer weten over de rijke historie van de Bijenkorf? Ga naar de website Stichting Cultureel Erfgoed de Bijenkorf. Deze stichting is opgericht door oud-medewerkers van de Bijenkorf en heeft als doel het culturele erfgoed van de Bijenkorf te behouden voor de Nederlandse samenleving.

Feiten en cijfers

De Bijenkorf werd in 1870 opgericht in Amsterdam door Simon Philip Goudsmit.

Organisatie

De Bijenkorf heeft zeven winkels in Nederland, in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht, Amstelveen en Maastricht, en een patisserie: Patisserie de Bijenkorf in Amsterdam. De centrale bakkerij is gevestigd in Amsterdam.

Er zijn webshops in Nederland en Vlaanderen. Het distributiecentrum bevindt zich in Tilburg. Van hieruit worden de winkels bevoorraad en de online bestellingen verzorgd.

Het hoofdkantoor van de Bijenkorf bevindt zich in Amsterdam Zuidoost.

Bij de Bijenkorf werken ca. 2.500 mensen, waarvan ongeveer 450 op het hoofdkantoor.

De Bijenkorf was tot 1999 onderdeel van het KBB concern, waar onder andere ook HEMA onderdeel van uitmaakte. In 1999 fuseerde KBB met Vendex International, de moedermaatschappij van onder meer het voormalige V&D. Vendex KBB werd in 2004 overgenomen en vanaf dat moment Maxeda genoemd. Sinds begin 2011 is de Bijenkorf onderdeel van Selfridges Group Ltd, wat wordt bestuurd door het Thaise Central Group en het Oostenrijkse Signa Group.

Merk en missie

De Bijenkorf is het meest creatieve, inspirerende en duurzame warenhuis, waar iedereen zich bijzonder kan voelen.

Deze missie is de leidraad voor alles wat we doen, voor onze gebouwen, evenementen, communicatie en medewerkers. We hebben vijf waarden, die samen het dna van de Bijenkorf vormen.

  • Creatief
  • Persoonlijk
  • Open
  • Inclusief
  • Duurzaam

Stichting Cultureel Erfgoed de Bijenkorf

De Stichting Cultureel Erfgoed de Bijenkorf is in 2010 opgericht door een aantal oud-medewerkers van de Bijenkorf. Doel van de stichting is het culturele erfgoed van de Bijenkorf te behouden voor de Nederlandse samenleving. De directie van de Bijenkorf steunt dit initiatief en heeft meegewerkt aan de oprichting.

Gegevens

De stichting is opgericht op 23 maart 2010. Per 1 januari 2013 is de stichting aangewezen als een culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

De stichting heeft ten doel het erfgoed van de Bijenkorf voor de Nederlandse samenleving te behouden, waaronder de nog aanwezige kunst in de onderneming en de bij het historisch Stadsarchief Amsterdam bewaarde geschiedenis. Het idee daarbij is om de kunstcollectie en de rijke culturele geschiedenis van de Bijenkorf voor het brede publiek toegankelijk te maken. Ook wil de stichting ondersteuning geven aan aankomend creatief talent om daarmee de culturele en maatschappelijke bijdrage van de Bijenkorf voort te zetten.

Stichting Cultureel Erfgoed de Bijenkorf Amsterdam RSIN fiscaalnummer 8222.17.260 Postadres: Haaksbergweg 34 1101 BX Amsterdam Zuidoost

Publicaties