Winkels & Openingstijden
Klantenservice
Gecreëerd door
KristenRedacteur Mode

Hoe moet je een jas wassen?

Wanneer het regent of waait, is een goed beschermende jas onze beste vriend. Om zo lang mogelijk plezier van je jas te kunnen hebben, is het dan ook essentieel om deze goed te onderhouden en schoon te maken. Maar hoe was je een jas? Lees onze tips en ontdek hoe jij je jas het best kunt wassen.

Jas schoonmaken

Voordat je begint met het wassen van je jas, is het belangrijk om de wasvoorschriften op het label te controleren. Hier wordt aangegeven of je de jas met de hand of in de wasmachine kunt wassen en op hoeveel graden dit dan mag. Wil je enkel lichte geurtjes uit de jas krijgen zonder deze te wassen? Dan kan het voldoende zijn om je jas even buiten te hangen. Is je jas toch toe aan een wasbeurt? Lees dan verder en ontdek welke wasbeurt geschikt is voor jouw type jas.

Donsjas

Een donsjas is gevuld met een donslaag, welke zorgt voor het kenmerkende, volumineuze uiterlijk. Ook is de donsjas een uitstekende keuze voor een winterjas, dankzij diezelfde donslaag die voor warmte en isolatie zorgt. Wil je je donsjas wassen? Dit kan met behulp van een speciaal programma op de wasmachine en met wasmiddel voor donsjassen. Een donsjas mag namelijk nooit op hoger dan 40 graden gewassen worden. Ook kun je hem het best zo kort mogelijk centrifugeren.

Vergeet daarnaast niet om twee schone tennisballen met je jas in de trommel van de wasmachine te doen. Dit zorgt ervoor dat het dons steeds wordt losgeklopt en het volume van de jas gelijkmatig verdeeld blijft. Als je geen tennisballen hebt, kun je de jas ook opkloppen met een mattenklopper of tennisracket. Daardoor klop je de vulling weer los, als de jas goed droog is.

Regenjas

Over het algemeen geldt dat ook een regenjas af en toe gewassen moet worden: niet alleen om de buitenkant schoon te houden, maar ook om het ademend vermogen van de jas te behouden. Zo kunnen de meeste regenjassen op een lage temperatuur in de wasmachine worden gewassen, maar controleer ook hier eerst de wasvoorschriften op het label van je jas. Kan je de regenjas wassen in de wasmachine? Zorg er dan altijd voor dat je een speciaal wasmiddel voor regenjassen gebruikt en geen wasverzachter toevoegt. Laat de jas na het wassen aan de lucht drogen op een droogrek.

Als je je regenjas regelmatig draagt en wast, kan het zijn dat deze na verloop van tijd niet meer waterdicht is. Om je jas weer waterdicht te maken, kun je deze impregneren. Een manier om dit te doen is door tijdens het wassen een wasmiddel te gebruiken dat impregneermiddel bevat of door na het wassen een impregneerspray te gebruiken.