Damespakken
Mode
01
APR '22

Damespakken en kostuums

Hoewel kostuums en damespakken voorheen vooral op kantoor gedragen werden, winnen ze in 2022 aan populariteit. We zien ze casual op straat of chic op borrels verschijnen. Geen wonder, want als je ergens een statement mee maakt, is het wel met dit kledingstuk. Ontdek hier meer over deze veelzijdige musthave en hoe je deze het beste kunt dragen.

Geschreven door
AnitaContent Creator

De feministische geschiedenis

Het dragen van een damespak was niet altijd zo vanzelfsprekend. Anno 2022 wordt het gezien als een stijlvolle outfit, maar in de jaren 20 werd het vooral gebruikt om een statement te maken tijdens de eerste feministische golf. Het dragen van een pak was in die tijd strafbaar voor vrouwen, onder het mom van 'verbod op travestie’. Verschillende vrouwen in die tijd zijn opgepakt toen zij vrouwenkiesrecht bespreekbaar wilden maken.

Tientallen jaren later is het damespak geaccepteerd en symboliseert het de opkomst van de carrièrevrouw. Het pak was bedoeld om vrouwen optisch groter te laten lijken, zodat zij zich staande konden houden in een men's world.

Actrice Sarah Bernhardt speelde in 1899 de hoofdrol in Hamlet en wilde genderrollen opnieuw uitdagen; ze droeg het pak met veel trots. In veel opzichten is zij het visitekaartje van de moderne vrouw van vandaag.

Het damespak van nu

In deze tijd kom je het damespak tegen in ontelbaar veel verschillende varianten. Van een strak, elegant pak voor een chic etentje tot aan een casual oversized pak voor een wandeling in het park. Een damespak is de perfecte manier om stijlvol voor de dag te komen. Of je nu een vrouwelijke of stoere stijl hebt: het tweedelig pak is ontzettend veelzijdig. Het allergrootste voordeel? Je kunt de kledingstukken ook apart van elkaar aantrekken.

Een bijzondere gelegenheid

Tijdens een bijzondere gelegenheid mag je gerust je damespak extra verrijken met een opvallende blouse eronder in een feestelijke kleur of finish. Wil je liever uitpakken met accessoires? Dat kan ook. Schitterende blikvangers zoals een paar statement oorbellen, bijzondere handtassen, opvallende pumps, of juist elegante loafers maken je outfit helemaal af. Voor een casual look kun je het pak gerust combineren met een warme trui en een paar sneakers.

Mode met een boodschap

Nu we de historie van het damespak kennen en weten hoe we deze kunnen combineren, maak je er echt pas een statement mee. Kies voor een pak dat jou krachtig en comfortabel laat voelen, dan zul je dat ook zeker uitstralen.

Nog meer damespakken

wat zijn de trends op het gebied van damespakken?

Een tweedelig damespak is een echte essential voor in de garderobe. Pakken zijn namelijk niet alleen draagbaar naar kantoor, maar ook elegant voor een avond stappen. Welk pakken er op dit moment on-trend zijn, vind je op onze modetrends pagina.

Welke kleur pak?

Grijze, donkerblauwe en zwarte pakken voor dames zie je voornamelijk terug in een formele omgeving. Een informele twist geef je aan deze kleur pakken door voor een oversized look te gaan. Kies je liever voor een echt statement look, dan draag je een blazer en pantalon in een felle, opvallende kleur.

Lees meer