Mode & Verhalen & Eten & Drinken

Hoe kunst en mode verbinden

We gaan het jaar in van authenticiteit, openheid en samenkomen, en omarmen nieuwe trends, stijlen en manieren van leven. Dit seizoen laat de Bijenkorf zich hierdoor inspireren en geven we bijzondere ontmoetingen een podium. Lees meer over mode en kunst als verbindende elementen en verruim je blikveld in het jaar van verbinding.

Gecreëerd door
Kristen ThomasRedacteur Mode

Elkaar terugvinden

Na een aantal bewogen jaren zien we een opmerkelijke en welkome shift om ons heen. Groeiende polarisatie heeft ertoe geleid dat we elkaar uit het oog zijn verloren, maar langzaam vinden we de weg terug. Kleine bibliotheekhuisjes op straat zorgen ervoor dat we weer (letterlijk) verhalen uitwisselen, duurzame en groene initiatieven schieten als paddestoelen uit de grond en op social media wordt steeds vaker de roze bril afgezet.

Ook bij de Bijenkorf vieren we het samenzijn. Middels ‘bijzondere ontmoetingen’ nodigen we de mensen om ons heen uit om het onverwachte te verwelkomen. En we vertalen deze boodschap naar een taal en kunstvorm die we allemaal spreken: mode. Mode en kunstwerken die je op je lichaam draagt, waarmee je je huis vult en de beste kant van jezelf laat zien.

Bijzondere nieuwe collecties

 • 30% bij 2de bril

  Bottega Veneta

  Zonnebril BV1121S

  310,-
 • Alleen online

  10DAYS

  Off shoulder trui in alpaca wolblend met opengewerkt dessin

  179,90
 • Sandro

  Regular fit overhemd met print

  195,-
 • Alleen online

  &Klevering

  Zigzag wandspiegel 50 x 28 cm

  79,95
4 van 12 artikelen gezien

Mode als kunst

Het jaarlijkse MET Gala is één van de meest voor de hand liggende voorbeelden van mode als kunstvorm. Dit evenement van het kostuuminstituut staat bekend om de extravagante mode en thematische tentoonstellingen. Mode als kunstvorm is echter overal. Musea cureren en presenteren designercollecties alsof het kunstwerken zijn en modehuizen slaan de handen ineen met kunstenaars. In de afgelopen jaren werkte Loewe samen met Studio Ghibli en Suna Fujita, toonde Raf Simons het werk van Robert Mapplethorpe op kledingstukken, creëerde Louis Vuitton twee collecties met beeldhouwster Yayoi Kusama en de lijst gaat maar door.

Al deze collecties en samenwerkingen zijn duidelijke voorbeelden van wat we dit jaar belichamen: er is geen wij versus zij in de mode, mode is bedoeld om samen te worden gecreëerd, gedeeld en gevierd. Popart kunstenaar en pionier Andy Warhol zei ooit “Mode is meer kunst, dan kunst is.”, en we zijn het hier absoluut mee eens.

Unieke samenwerkingen

 • Serax

  Feast dinerbord 22,5 cm

  20,-
  Adviesprijs 26,50
 • LOEWE

  Lemurs pasjeshouder van kalfsleer

  400,-
 • Ganni

  Gewatteerde jas met inzet van wol en quilt patroon

  494,95
 • 30%

  Filling Pieces

  Cruiser sneaker van kalfsleer met mesh details - Bijenkorf Edition

  270,-189,-
4 van 8 artikelen gezien

"Wat je draagt is hoe je jezelf presenteert aan de wereld, vooral vandaag, nu menselijk contact zo snel is. Mode is een instanttaal."

—Miuccia Prada

Mode als brug tussen generaties

Kunst en mode zijn eeuwenoude talen, die generatie op generatie zijn doorgeven en waar steeds nieuw leven in geblazen wordt. Denk aan erfstukken, die symbool staan van familiale of platonische liefde en verbinding door generaties heen. Door het schenken van kostbare, sentimentele stukken, zoals kettingen, ringen of horloges laten we onze stempel achter en voegen we liefde toe aan onze garderobe.

Combineer dit seizoen zomerse trends met items die een verhaal vertellen en doorgegeven mogen worden. Ondanks individuele verschillen is de liefde voor een bepaalde esthetiek of stijl verbindend, en dat versterkt de band met mensen die ons dierbaar zijn.​

Erfstukken om van te houden

 • Raymond Weil

  Noemia horloge 5124 -S2P-00966

  2625,-
 • Buddha to Buddha

  Ellen Signet ring van 14 karaat geelgoud

  879,-
 • Seiko

  Astron horloge SSH003J1

  2200,-
4 van 8 artikelen gezien

Inspiratie en ontmoetingen

Om het samenkomen en de bijzondere ontmoetingen extra een podium te geven, nodigen we je dit seizoen uit om dit zelf te ervaren tijdens drie speciale memberavonden. In de Bijenkorf Utrecht organiseren we drie avonden vol inspiratie, waarbij grensverleggende experts, creatieven en professionals met elkaar in gesprek gaan. Nadia Zerouali, Ninke Bloemberg en Debbie de Jong haken in op verschillende onderwerpen, van mode als kunst tot cultuur in de culinaire wereld.

Lees meer en meld je aan

Lees meer