Winkels & Openingstijden
Klantenservice

Snijplanken

Met de juiste snijplank blijven je messen vlijmscherp en je aanrecht of eettafel onbeschadigd. Ben je op zoek naar een handzaam kaasplankje? Of een handige flexibele snijplank waarmee je de vers gesneden groenten gemakkelijk in de pan deponeert? Bij de Bijenkorf vind je het allemaal!

97 artikelen
Filter & sorteer
97 artikelen

Met de juiste snijplank blijven je messen vlijmscherp en je aanrecht of eettafel onbeschadigd. Ben je op zoek naar een handzaam kaasplankje? Of een handige flexibele snijplank waarmee je de vers gesneden groenten gemakkelijk in de pan deponeert? Bij de Bijenkorf vind je het allemaal!

Snijplanken bij de Bijenkorf

Bij de Bijenkorf vind je snijplanken in verschillende formaten en van verschillende materialen. Bowls and Dishes heeft prachtige robuuste houten snijplanken waarop de originele textuur van het hout nog goed zichtbaar is. Ideaal voor het opdienen van hapjes! Met een marmeren snijplank van XLboom steel je zeker de show, terwijl je de plastic snijplanken van Joseph Joseph juist heel handig op kan bergen. Er is volop keuze!

Houten snijplanken ‘uit het juiste hout gesneden’

Een glazen snijplank mag dan prachtig staan op je designer kookeiland en een marmeren snijplank mag dan voor extra likes zorgen op je #foodie foto’s op instagram: de meest praktische snijplank is nog altijd de houten snijplank. Hoe zachter het materiaal is, des te soepeler glijdt je mes over de plank. Zo zullen je messen hun scherpte behouden. Houtsoorten als esdoorn, acacia en teak zijn het meest geschikt. Ben je op zoek naar een duurzame keuze? Ga dan voor bamboe. Dit materiaal is ietsje harder, wat niet bevorderlijk is voor je messen. Daardoor raakt de plank echter wel minder snel beschadigd.

Feiten en fabels over snijplanken

De opvatting heerst dat een houten snijplank een broedplaats is voor bacteriën, maar niets is minder waar. Hout heeft immers van nature een antibacteriële werking. Vaak is het veel lastiger om bacteriën van een flink beschadigde snijplank van plastic te wassen. Ook wordt vaak aangeraden om vlees en groenten niet op de zelfde snijplank te snijden om kruisbesmetting te voorkomen. Zo lang je de snijplank tussendoor goed wast met heet water en zeep is er niks aan de hand. Maar als je extra voorzichtig wilt zijn kun je altijd kiezen voor de snijplanken set van Joseph Joseph. De snijplanken voor rauw en gekookt vlees, vis en groenten hebben ieder een eigen kleur en label. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Hoe verzorg ik mijn houten snijplank?

Om zo lang mogelijk plezier te blijven houden van je snijplank is het belangrijk om het hout goed te verzorgen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de onderhoudsolie van Butler. Voordat je de houten plank in gebruik neemt wrijf je hem in met de plantaardige olie totdat het hout volledig verzadigd is. Herhaal dit regelmatig. Zo maak je het nog eens extra moeilijk voor bacteriën om de snijplank binnen te dringen. Je kunt controleren of je snijplank aan een nieuwe oliebeurt toe is door een paar druppeltjes water op de plank te laten vallen. Als deze op het oppervlak blijven liggen is de plank nog voldoende geolied. Trekken deze echter in het hout, dan mag je de olie weer rijkelijk laten vloeien!

Hoe zorg ik dat mijn snijplank fris ruikt?

Als je vaak knoflook en uien snijdt dan kan het zijn dat deze scherpe geur in de snijplank gaat zitten. Met een paar eetlepels bakzout ben je zo van de stank af! Wrijf het zout goed uit over de plank en laat het even intrekken voordat je het er weer afspoelt. Je kan hier overigens ook heel goed een halve citroen voor gebruiken.